Ljekovitost maline

2123

Malina (Rubus idaeus L.) poznata je od davnina kao ljekovita biljka. Poznavali su je i stari Grci, uzgoj malina u Europi proširili su Rimljani, u srednjem vijeku počela se intenzivnije koristiti u ljekovite svrhe. Danas je Rusija najveći proizvođač malina u Europi.

Višegodišnji je grm. U tlu se pruža razgranjena podzemna stabljika iz koje izbija veliki broj bodljikavih, poleglih ili uspravnih nadzemnih stabljika. Jednogodišnje stabljike su lisnate, zelene i nerazgranjene, ujesen odrvene. Slijedeće se godine na njima osim listova razvijaju cvjetovi i plodovi, a zatim ta stabljika odumire. Listovi su joj neparno perasti, cvjetovi bijele ili ružičaste boje. U rahlim paštitastim cvatovima sadrže pet latica te brojne prašnike i tučkove. Poslije oplodnje razvija se svjetlocrveni zbirni plod, sastavljen od mnogo malih sočnih koštunica.

Vrijeme cvatnje je od svibnja do lipnja. Raste u velikim nakupinama po šumskim čistinama, prosjecima, uz šumske putove, među grmljem, više je ima u brdskim i planinskim područjima. Često se uzgaja i u vrtovima.

Plodovi maline dozrijevaju od početka ljeta do kasne jeseni. Beru se posve zreli plodovi. Listovi se sakupljaju u proljeće, dok su još nježni, suše se u sjeni ili na umjetnoj toplini.

Najljekovitije tvari su tanini. Pored toga listovi sadrže vitamin C, flavone, sluzi i manje količine šećera. Plodovi sadrže mirisne tvari, osvježavajuće voćne kiseline, vitamine iz skupine B, provitamin (karoten) te mineralne tvari (kalij, fosfor, kalcij, željezo i magnezij).

Ljekovito djelovanje:
– sprječava pretilost,
– regulira razinu šećera u krvi,
– fitonutrijenti sprječavaju širenje tumorskih stanica,
– jača imunitet i štiti od upala,
– poboljšava stanje probavnog i kardiovaskularnog sustava
– pomaže kod ženskih bolesti,
– pomaže pri snižavanju visoke temperature.

Čaj od lišća maline: tri žličice usitnjenog lišća maline u suhom ili svježem stanju prelije se s ½ litre vruće vode i pusti se odstajati desetak minuta. Pije se dvije šalice čaja dnevno. Ovako pripravljen čaj može se koristiti i za pripravu obloga.

Ocat od malina: litra prirodnog jabučnog octa pomiješa se s 500 g izgnječenih malina. Ostavi se desetak dana na toplom mjestu da odstoji te se procijedi. U slučaju groznice razrijede se dvije žlice octa od malina u čaši vode te se ovako pripravljen napitak pije nekoliko puta na dan.

Malinovac: za pripravu malinovca uzima se jedan kg malina na koji se doda jedan kg šećera. Maline se dobro operu pod mlazom hladne vode, ocijede se pa se od cijele količine napravi sok (pri tome se može koristiti sokovnik ili multipraktik). Ovako pripravljen sok ostavi se odstajati u hladnjaku preko noći. Drugi dan se sok procijedi, da se iz njega očiste koštice i kožica. Zbog toga ga je najbolje procijediti kroz gazu. Tako iscijeđen sok treba uliti u lonac s dubokim dnom zajedno sa šećerom, kako bi toplina ravnomjerno zagrijala ovako pripravljen sok. Zagrijava se do temperature vrenja uz neprekidno miješanje, a zatim se sok kuha još desetak minuta uz miješanje. Ovako pripravljen malinovac, ulije se vruć u sterilizirane boce te ih se začepi čepom od pluta. Malinovac se može sačuvati i do godinu dana na suhom i prohladnom mjestu.

Uz to od malina se može pripremati i džem, žele i marmelada, a kao pire mogu biti izvrsna baza za pripravu različitih umaka, sladoleda ili sorbeta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.