Proizvodnja mliječi u obezmatičenoj zajednici

387

Mliječ se može uspješno proizvoditi u svim sistemima košnica, ali su za to najpogodnije one košnice, bez obzira na sistem, koje imaju jednake okvire u plodištu i u medištu.

Mliječ možemo proizvoditi u obezmatičenoj zajednici, a možemo i u onoj zajednici koja ima maticu. Kad hoćemo obezmatičiti zajednicu, maticu ne trebamo ubiti, nego ćemo je umjetno izrojiti. To ćemo napraviti na ovaj način:

Kad je zajednica razvijena i puna pčela, a još nije dobila nagon za rojenje, prenijet ćemo iz plodišta u nastavak 6 okvira sa pretežno poklopljenim leglom, te 2 okvira meda sa svim pčelama koje se na tim okvirima nalaze. Stavit ćemo i jedan prazan okvir, u koji ćemo uliti vode. U plodište ćemo umjesto dzvađenih okvira metnuti prazno saće ili ploče umjetnog saća. Tu je ostala matica s preostalim leglom i pčelama. Ona će nastaviti s leženjem. Rojenje je najbolje napraviti onda kad je većina pčela u košnici.

Obadvije ćemo zajednice ostaviti pod istim krovom na taj način da roj dođe odozgo, a onda jednu od druge odijelit ćemo poklopcem na kojem je urezano malo leto. Da ne bi stare pčele mogle napustiti leglo u nastavku, treba roj 4 dana držati zatvoren. Kad ga 5. dan otvorimo, stare će se pčele priučiti i ulaziti na gornje leto. Da se roj ne zaguši dok bude zatvoren, poklopit ćemo ga žičnom mrežom koja služi za ventilaciju pri selidbi. Preko mreže dobro je metnuti 2 letvice a na njih krov košnice. Na taj će način roj imati dovoljno zraka dok bude zatvoren.

Ovako će pripremljena zajednica ostati na miru 7 dana, 4 dana bit će zatvorena da u njoj zadržimo stare pčele, a 3 će dana pčele izlijetati i saobraćati s okolinom. Za to vrijeme pčele će na otvorenom leglu izvuči matičnjake. 8. dan treba pažljivo isjeći sve započete matičnjake i odmah u sredinu zajednice staviti okvir s presađenim jednodnevnim ličinkama. U proizvodnji mliječi lićinke se prenose na jednak način kako je preporučeno u uzgoju matica. Ako su isječeni svi »divlji« matičnjaci, pčele će na dodanom okviru primiti i uzgojiti oko 40 matičnjaka.

Ukoliko je ostao neisječen samo jedan matičnjak, pčele će primiti jedva 3—4 dodana matičnjaka. Da budemo potpuno sigurni da smo sve matičnjake isjekli, potrebno je prilikom isijecanja pčele stresati sa saća da nam bude preglednije. Dodani matičnjaci moraju ostati na punjenju 2 dana i 3 noći ili ukupno 60—65 sati. Kad je to vrijeme proteklo, okvir s matičnjacima moramo izvaditi, a na njegovo rajesto ponovo metnuti okvir s presađenim jednodnevnim ličinkama. Prvi put zajednica ne primi velik broj matičnjaka, ali kod daljnjeg uzgoja prima sve više. U one matičnjake iz kojih smo izvadili mliječ možemo ponovo presaditi ličinke, dok neprimljene moramo izrezati i staviti nove.

Dokle god ima bilo kakvog otvorenog legla, pčele pored onih na okviru izvučenih matičnjaka znaju i na saću napraviti po koji matičnjak. Zbog njih će dodavani matičnjaci biti slabo primani. Kad pčele više nemaju otvorenog radiličkog legla, onda i na trutovskom grade matičnjake. Razumije se da se iz takvih matičnjaka ne mogu izleći matice, ali i oni zbunjuju pčele, pa nerado primaju i pune dodane matičnjake.

Ovako pripremljenoj obezmatičenoj zajednici možemo 4 puta dati matičnjake na punjenje. Poslije toga postoji opasnost da se pojave nazovimatice. Ukoliko želimo nastaviti s proizvodnjom mliječi, možemo zajednicu pojačavati zrelim leglom i držati sposobnu da mliječ proizvodi 2—3 mjeseca, dokle god vanjski uvjeti odgovaraju. Budući da mliječ proizvode samo mlade pčele prvih 10—14 dana, mi ćemo zajednicu koja proizvodi mliječ održati sposobnu za proizvodnju ako joj poslije 4. dodavanja presađenih matičnjaka svaki tjedan dodamo po 2 okvira zrelog legla. To leglo treba uzeti iz drugih jakih zajednica. Pored dodanog zrelog legla, koliko god pazili, naći će se ponešto i otvorenog legla, na kojem će pčele izvlačiti po koji »divlji« matičnjak. To neće smetati, jer će ti okviri biti usred košnice, pored okvira s dodanim matičnjacima, pa će ih biti lako uništiti. Ako zajednicu budemo na spomenuti način pojačavali, moći ćemo za 2 mjeseca iz nje dobiti oko 200 g mliječi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.