Europska gnjiloća pčelinjeg legla

2031

Uzročnik bolesti je nesporogena gram-pozitivna bakterija Melissococcus (Streptococcus) pluton. Vrlo je otporna, i ako zaostane u saću može izazvati bolest i nakon više godina.

Sa sigurnošću je možemo izolirati samo iz crijeva žive ličinke mlađe od četiri dana. Izolaciju iz starijih, uginulih ličinki otežava moguća prisutnost drugih bakterija. Za pojavu bolesti osim uzročnika potrebno je i djelovanje različitih negativnih čimbenika u košnici ili izvan košnice (slaba zajednica, zajednica bez matice, nagle promjene temperature, kišna proljeća, slaba paša nakon dugih zima). Sam tijek bolesti ovisit će i o sekundarno prisutnim bakterijama kao što su Bacillus alvei, Bacterium eurydice i Streptococcus apis.

Bolest se najčešće javlja u proljeće i rano ljeto. Proširena je po cijelom svijetu, pa je nalazimo i u našoj zemlji iako nije učestala. Od europske gnjiloće obolijeva nepoklopljeno pčelinje leglo, i to u prvom redu savijene ličinke matica, radilica i trutova stare četiri do pet dana. Ličinka se zarazi kada hranom u svoj probavni trakt unese uzročnika bolesti. Ako nema legla, uzročnik će se zadržavati u crijevima odraslih pčela i u ostatcima hrane i otpadu na podnici košnice. Ako su zaraženi med i pčelarska oprema, bolest će se dalje između košnica prenositi grabežom, prometom meda, te kontaminiranim priborom i opremom.

Glavni simptom bolesti je promjena boje ličinke. Gubi bijelu boju i sedefast sjaj. Boja se mijenja od bijele preko žute, sive pa sve do tamnosmeđe. Ličinka će promijeniti i svoj položaj u stanici saća, i to tako da se ispruži, ponekad prelazeći rub stanice. Može pasti i na podnicu. U zadnjem dijelu srednjeg crijeva ličinke moguće je uočiti prljavo-žute do sive nakupine. U pravilu, kožica ličinke ostaje sačuvana i lako se može izvući iz stanice. Kako ličinke ugibaju u stadiju nepoklopljenog legla, pčele čistačice lako ih uklanjaju. Na taj način bolest se može držati pod nadzorom i blagog je tijeka, pa ju pčelar i ne primijeti.

Propala ličinka na kraju se osuši, a kako se ne drži za podlogu može se lako izvući. Ako zaražena ličinka ne ugine već se nastavi razvijati, obično povrati sadržaj, u kojem su bakterije, na unutarnju stranu poklopca i na taj način širi bolest. S obzirom na vrstu sekundarne infekcije, u zaraženom leglu razvijaju se različiti mirisi. Ako je prisutan Bacillus alvei, javlja se jak smrad po pokvarenom siru, a ličinka se pretvara u bezobličnu smeđu, sluzavu i rastezljivu tvar.

Kad se razmnoži Streptococcus apis, ličinka ima kiselkast miris i pretvara se u suhu mrvičastu tvar. Sam tijek bolesti može se znatno razlikovati od košnice do košnice. Ponekad bolest izbije naglo, ugine veliki broj ličinki, smanjuje se broj pčela i zajednica propada. Ipak, puno je češći blagi oblik kod kojeg se bolest širi polako, ugiba mali broj ličinki i zajednica ne slabi. Nakon određenog vremena ugibanje ličinki može samo od sebe prestati.

Dijagnoza bolesti može se postaviti samo na temelju potvrđenoga mikroskopskog nalaza uzročnika u sadržaju crijeva ličinke. Zato je u slučaju sumnje na bolest potrebno preko područne veterinarske ambulante u nadležni laboratorij poslati uzorak saća (najmanje 10×10 cm) s vidljivim promjenama, zamotan u novinski papir i spremljen u drvenu ili kartonsku kutiju. Uz njega obvezno treba poslati i popratni dopis, a izvana naznačiti da je riječ o zaraznom materijalu.

Oboljela pčelinja zajednica može se sanirati na dva načina: biološko-uzgojnim mjerama i tretiranjem lijekovima. Kada se utvrdi europska gnjiloća pčelinjeg legla, treba pregledati sve zajednice i utvrditi proširenost bolesti. Iz oboljelih zajednica izvade se okviri koji sadrže veći broj uginulih ličinki. Saće iz njih treba pretopiti u vosak. Zajednice pojačavamo leglom i mladim pčelama iz jakih zajednica, vodeći računa da ih zbog toga ne oslabimo. Ako pčelinja zajednica u potpunosti propadne zbog bolesti, saće dezinficiramo pretapanjem, a košnicu opaljivanjem plamenom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.