Babezioza ovaca

1807

Babezioza ili piroplazmoza je specifična bolest ovaca uzrokovana tzv. protozoarnim parazitima iz roda Babesia, koji uništavaju crvene krvne stanice (eritrocite) i time uzrokuju slabokrvnost slabijeg i jačeg stupnja.

ovce1

Uzročnike bolesti prenose krpelji, koji su najaktivniji tijekom proljeća i jeseni. Stoga kažemo daje babezioza ovaca sezonska bolest, jer se najčešće javlja od kraja svibnja do početka rujna. Paraziti u organizam ovce ulaze preko uboda invadiranog krpelja. Dospjevši slinom invadiranog krpelja u krvotok ovce, paraziti prodiru u crvena krvna zrnca (eritrocite). Tamo se razmnožavaju i uzrokuju propadanje eritrocita uz pojavu specifičnih znakova bolesti.

Janjci u pravilu obole blago, često bez jasno izraženih kliničkih znakova, dok starije ovce obole znatno teže. Ovce koje obolijevaju u perakutnom tijeku izostaju na paši iz stada i poslije nekoliko sati ugibaju. U akutnom tijeku javlja se povišena temperatura 40-42 °C. Broj eritrocita se smanjuje i dolazi do izlučivanja hemoglobina mokraćom. Stoga je mokraća u akutnom tijeku prvo tamnocrvene boje, a kasnije tamnozelene i konačno boje crne kave. Osim toga, tijekom bolesti javlja se proljev, gubitak apetita, poremećaji u preživanju, isprekidano i ubrzano disanje, ubrzan puls, slabokrvnost i bljedilo vidljivih sluznica.

Za liječenje babezioze ovaca može se primijeniti Berenil i Tmizol prema uputstvima proizvođača, a terapiju provode veterinari. Sprječavanje pojave bolesti temelji se na ograničavanje puštanja ovaca u područja koja obiluju krpeljima, uništavanju šikara i ostalog raslinja u kojima borave krpelji, te redovitom tretiranju životinja ektoparaziticima u sezoni pojave bolesti. U tu svrhu koristi se Gamacid T 50 ili Neopitroid EC 20.

To su, naime, sredstva za suzbijanje krpelja i ostalih ektoparazita domaćih životinja, koja se prema uputstvima proizvođača umiješaju u vodu i tako pripremljenom radnom otopinom kupaju (Gamacid) ili prskaju (Neopitroid) ovce u uzgoju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.