Izbor podloga za šljivu
Za uzgoj šljive mogu poslužiti generativne i vegetativne podloge. Najčešća podloga koja se kod nas koristi, a pokazala se kao vrlo dobra, je Prunus...
Jabučna buha
Ozbiljan je štetnik jabuke samo u netretiranim voćnjacima. Široko je rasprostranjena i česta u Europi.
Štetnik napada pupove i listove. Odrasli oblik jabučne buhe je...
Priznata prva oznaka „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ za sektor voća
Prvi sektor koji je prepoznao prednost nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ je sektor proizvodnje voća te je dana 2....
Proizvodnja breskvi iz sjemena ili koštica
Neki voćari uzgajaju breskvu na okućnici proizvedenu od koštice bez kalemljenja.
Breskve pripadaju vrstama koje ĉesto daju sjemensko potomstvo s približnim osobinama materinske voćke. Međutim,...
Oskoruša je samooplodna voćka
Ispitivanja su pokazala da su pojedina stabla ove skromne voćke starija od 300 godina.
Uglavnom se sadila zbog svog izrazito dekorativnog stabla koje se dobro...
Siva plijesan jagode
Siva plijesan jagode je svakako najopasniji uzročnik bolesti jagoda. Može smanjiti urod u neslućenim razmjerima, naročito ako nastupe povoljni uvjeti za razvoj gljivice (učestale...
Sadnja jagodičastog voća
Jagodičasto voće zahtijeva vrlo malo prostora i minimum održavanja.
Iako je riječ o relativno manje zahtjevnim voćnim vrstama, za obilje ukusnih plodova ipak se treba...
Izbor sorata jabuke
Pravilan izbor sorte je osnovni preduvjet za uspješnu proizvodnju. Kada je riječ o ekološkim uvjetima, kod izbora sorte mora se voditi računa o njezinim...
Kako odrediti jačinu rezidbe?
Jačinu rezidbe čini količina odstranjenih izbojaka s voćke. Da bismo točno odgovorili na pitanje koja je jačina rezidbe potrebna određenoj voćki, prvo treba odrediti...
Što rezidbom na voćki treba odstraniti?
Kao i za određivanje jačine rezidbe, i za određivanje izbojaka ili grana koje treba odstraniti, moramo se prije svega voditi ciljem koji želimo postići.
U...
Rast voćaka
Rast je odlika svakoga živog bića pa tako i voćaka. Da bi cijepljenje i rezidba voćaka bili uspješni, moraju se upoznati osnovne zakonitosti rasta...
Povijest uzgoja aronije
Uzgoj aronije započeo je u bivšem SSSR-u. Još početkom 20. stoljeća slavni ruski biolog Ivan Mičurin je križao aroniju s vrstama Sorbus (oskoruša) i...
Starost i rodnost voćaka
Za procjenu svojstava rasta i rodnosti kao i za utvrđivanje uzroka različitih pojava koje se javljaju kod pojedinih voćaka važno je poznavati stadijski razvoj...
Crna pjegavost (mrljavost) lišća jagode
U početku male (2-3 mm) crvene pjege koje do sredine vegetacije dobivaju 5- 10 mm u promjeru, intenzivno su crvenosmeđe boje pa u slučaju...