Voćarstvo

Voćarstvo

Instrukcije u rezidbi voćaka, predstavljanje novih tehnologija i sorti u voćarstvu…

Izbor podloga za šljivu

Za uzgoj šljive mogu poslužiti generativne i vegetativne podloge. Najčešća podloga koja se kod nas koristi, a pokazala se kao vrlo dobra, je Prunus...

Jabučna buha

Ozbiljan je štetnik jabuke samo u netretiranim voćnjacima. Široko je rasprostranjena i česta u Europi. Štetnik napada pupove i listove. Odrasli oblik jabučne buhe je...

Priznata prva oznaka „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ za sektor voća

Prvi sektor koji je prepoznao prednost nacionalnog sustava kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“ je sektor proizvodnje voća te je dana 2....

Proizvodnja breskvi iz sjemena ili koštica

Neki voćari uzgajaju breskvu na okućnici proizvedenu od koštice bez kalemljenja. Breskve pripadaju vrstama koje ĉesto daju sjemensko potomstvo s približnim osobinama materinske voćke. Međutim,...

Oskoruša je samooplodna voćka

Ispitivanja su pokazala da su pojedina stabla ove skromne voćke starija od 300 godina. Uglavnom se sadila zbog svog izrazito dekorativnog stabla koje se dobro...

Siva plijesan jagode

Siva plijesan jagode je svakako najopasniji uzročnik bolesti jagoda. Može smanjiti urod u neslućenim razmjerima, naročito ako nastupe povoljni uvjeti za razvoj gljivice (učestale...

Sadnja jagodičastog voća

Jagodičasto voće zahtijeva vrlo malo prostora i minimum održavanja. Iako je riječ o relativno manje zahtjevnim voćnim vrstama, za obilje ukusnih plodova ipak se treba...

Izbor sorata jabuke

Pravilan izbor sorte je osnovni preduvjet za uspješnu proizvodnju. Kada je riječ o ekološkim uvjetima, kod izbora sorte mora se voditi računa o njezinim...

Kako odrediti jačinu rezidbe?

Jačinu rezidbe čini količina odstranjenih izbojaka s voćke. Da bismo točno odgovorili na pitanje koja je jačina rezidbe potrebna određenoj voćki, prvo treba odrediti...

Što rezidbom na voćki treba odstraniti?

Kao i za određivanje jačine rezidbe, i za određivanje izbojaka ili grana koje treba odstraniti, moramo se prije svega voditi ciljem koji želimo postići. U...

Rast voćaka

Rast je odlika svakoga živog bića pa tako i voćaka. Da bi cijepljenje i rezidba voćaka bili uspješni, moraju se upoznati osnovne zakonitosti rasta...

Povijest uzgoja aronije

Uzgoj aronije započeo je u bivšem SSSR-u. Još početkom 20. stoljeća slavni ruski biolog Ivan Mičurin je križao aroniju s vrstama Sorbus (oskoruša) i...

Starost i rodnost voćaka

Za procjenu svojstava rasta i rodnosti kao i za utvrđivanje uzroka različitih pojava koje se javljaju kod pojedinih voćaka važno je poznavati stadijski razvoj...

Crna pjegavost (mrljavost) lišća jagode

U početku male (2-3 mm) crvene pjege koje do sredine vegetacije dobivaju 5- 10 mm u promjeru, intenzivno su crvenosmeđe boje pa u slučaju...