Voćarstvo

Voćarstvo

Instrukcije u rezidbi voćaka, predstavljanje novih tehnologija i sorti u voćarstvu…

Pepelnica breskve

Indirektnu štetu pričinjava time što se smanjuje asimilacijsku površinu lišća, pa je time i ishrana biljke slabija. Direktne štete očituju se u smanjenoj tržišnoj vrijednosti...

Crna šljivina osica i žuta šljivina osica

Šljivina osica napada šljivu, uzrokuje tzv. ranu „crvljivost“ ploda. Štetu čine pagusjenice koje se ubušuju u mlade plodove u plodnicu, izgrizajući tkivo ploda i...

Sadnja lijeske

Nakon što se odabere sorta i parcela za podizanje nasada, potrebno je odrediti broj redova te razmak sadnje u redovima i između redova. Broj redova...

Sibirski ili bavarski kivi

Sibirski kivi, naziva se često i mini kivi, bavarski kivi. Od običnog kivija razlikuje se po tome šta je otporan na hladnoću i moguće...

Kiwi ili kineski ogrozd

Kiwi, koji se nazivao i kineskim ogrozdom iii aktinidijom, nije biljka koju svugdje možemo uzgajati. Vrhovi izboja vrlo su osjetljivi na mraz, a dugo je...

Izobličeni plodovi jagode

Često su vrhovi plodova jagoda izobličeni, nepravilna oblika. Pojava je češća kod ranih sorata, ali i one kasnijeg dozrijevanja mogu biti podložne ovoj pojavi....

Priprema tla za dugogodišnje nasade voćaka

Da bismo mogli preporučiti pravce razvoja poljoprivredne proizvodnje na nekom području, obvezno moramo imati kemijske analize tla. Za nasade voćaka uputno je tlo kalcificirati fino...

Skladištenje plodova šljive

Kako bi plodovi tijekom čuvanja zadržali svoju veliku hranjivu, higijensku i dijetetsku vrijednost, treba skladištiti isključivo neoštećene, čiste i brižljivo ubrane šljive. A kako bismo...

Berba jabuka

Za većinu sorti jabuke preporučuje se probirna berba u 3 - 4 navrata, tako da se u svakom navratu oberu plodovi povoljne zrelosti. Plodovi namjenjeni...

Kada brati plodove jabuke?

Berba plodova jabuke je vrlo važan i odgovoran posao jer plod treba da se obere u najpovoljnijem trenutku kako bi se što dulje čuvao...

Berba i skladištenje šljive

S obzirom na sortu i namjenu, plodovi se beru u botaničkoj i tehnološkoj zrelosti, a određuju se na osnovu veličine, boje, ukusa, sadržaja suhe...

Kovrčavost lista breskve

Kovrčavost lista breskve ne uzrokuje direktno propadanje voćaka, ali dovodi do njihovog slabljenja, što se odražava na urod. Oslabljene voćke su osjetljivije na niske temperature...

Berba i skladištenje krušaka

Plodovi su zreli ako se lako trgaju kad ih obuhvatite dlanom i nježno zaokrenete. Pravo je umijeće procijeniti koji je najpovoljniji trenutak za berbu. Kod ranozrelih...

Sadnja jagoda

Jagode se sade na zaštićena, sunčana mjesta, premda malo sjene tijekom dana ne može štetiti. Mjesto predviđeno za gredicu s jagodama ne smije biti u...