Uzgoj smokve
Smokve se prilično jednostavno uzgajaju. Nisu cijepljene na podloge i ne trebaju partnera-oprašivača. Odgovarat će im svako tlo, samo da je dobre propusnosti, a...
Gnojidba stabala breskve
Breskva je jako bujna i produktivna kad se uzgaja na plodnim tlima optimalno opskrbljenim hranivima i s optimalnom opskrbljenosti vodom.
Mnoge lokacije gdje se breskve...
Prima Giant i Isabella
Kako kultura uzgoja trešnje opet doživljava svoj uspon i nalazi ekonomsko opravdanje, tako se u postojeće nasade uvode i nove, dosad nepoznate ali vrlo...
Malina, idealna za okućnicu
Malina pripada jagodičastom voću, skupini ekonomski vrlo značajnih voćnih vrsta, a u posljednje se vrijeme sve više spominje u sadnji na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
Zahvalna...
Ribizov staklokrilac
Ovaj štetnik napada crveni i crni ribiz te ogrozd. Štetnik napada izboje.
Odrasli leptir ima crno tijelo sa poprečnim žutim prugama. Neprozirni dio krila je...
Berba kruške
Berba kruške ponajviše povisi o pravom odabiru početka berbe plodova. Ako predugo ostanu na stablu meso postane smeđe i neukusno.
Najbolje ih je brati kada...
Čađavi izgled i pjege na jabukama
Crna mrljavost (Gleodes pomigena) je posljedica gljivičnih kolonija na površini zrelih plodova, u početku poput sjene tamno-maslinasto-zelene boje. Kolonije su okruglog oblika, različite veličine...
Rane sorte bresaka
U naše su krajeve breskve donijeli Rimljani u 3. ili 4. stoljeću, koji su ih prenijeli od Grka, a oni od Perzijanaca. Dugo vremena...
Crveni voćni pauk
Crveni pauk je štetnik na biljkama (vinovoj lozi, jabuci, kruški kao i drugom voću) koji se golim okom gotovo ne može uočiti.
Simptomi se javljaju...
O čemu ovisi boja ploda na voću?
Boja kožice plodova voća ovisi o vrsti, sorti, položaju ploda u krošnji, uvjetima uzgoja i drugim čimbenicima. Zna se da unutar jedne vrste postoje...
Sustavi uzgoja trešnje
Sustavi uzgoja trešnje nam govore kako je potrebno odabrati najprikladniji uzgojni oblik. Kako je većina sorata trešnje autosterilna i ističu se specifičnim problemom u...
Ljetna zelena rezidba marelice
Radi oblikovanja i održavanja željena uzgojna oblika u voćnjacima tijekom srpnja obavljamo zelenu rezidbu.
Osim toga, beru se ljetne sorte voća, a tlo se po...
Zanimljivosti o jagodi
Jagoda je bogata vodom (90%), siromašna šećerom (10%), celulozom i masnoćama – to je jedno od najmanje kaloričnih voća (samo 35 Kcal na 100...
Sibirski kivi
Sibirski kivi, naziva se često i mini kivi, bavarski kivi. Od običnog kivija razlikuje se po tome šta je otporan na hladnoću i moguće...