27 C
Zagreb
22 . lipanj 2024
Voćarstvo Stranica 2

Voćarstvo

Instrukcije u rezidbi voćaka, predstavljanje novih tehnologija i sorti u voćarstvu…

Ne treba pretjerivati sa prihranom jagoda

U uvjetima koje nudi podneblje naših krajeva jagode počinju na otvorenom dozrijevati koncem svibnja, odnosno, početkom lipnja, ovisno o obrađenom području, dok ih pomoću...

Dudova štitasta uš

Dudova štitasta uš (Pseudoaulacaspis pentagona Targ.) štetnik je koji je dugi niz godina prisutan u našim krajevima. Ova štitasta uš iznimno je polifagan štetnik...

Priprema zemljišta, sadnja i gnojidba maline

Malina daje najbolje rezultate na smeđim, kiselim zemljištima. Takva zemljišta su rastresita, laka za obradu i propusna koja lako primaju i dobro drže vlagu. Treba...

Izbor podloga za šljivu

Izbor podloga za šljivu mogu poslužiti generativne i vegetativne podloge. Najčešća podloga koja se kod nas koristi, a pokazala se kao vrlo dobra, je...

Dunja dobro podnosi sušu

Postoje samooplodne, djelomično samooplodne i stranooplodne sorte pa je nabavljajući sadnice važno znati sortu kako se ne bi dogodilo da stablo obilno cvate, a...

Štetnici jabuke

Najveći štetnici jabuke su jabučni cvjetojed i jabučni savijač te lisni mineri. Jabučni cvjetojed jedan je od značajnih štetnika na jabuci... Jabučni cvjetojed - Anthonomus pomorum Pripada...

Sadnja malina

Uzgojni oblik i tehnika sadnje maline počinje određivanjem redova koji završavaju sa postavljanjem uzgojne armature. Orijentacija redova je sjever-jug. Kolcem za potporanj određujemo svako...

Proizvodnja lubenica u zaštićenim prostorima

Posebno je interesantna proizvodnja rano proljetna, poslije zimsko - proljetne salate ili kao prva kultura na novom tlu. Iza lubenice tlo ostaje čisto i pogodno...

Prorjeđivanje plodova bresaka

Profesionalni voćari itekako znaju koliki je značaj prorjeđivanje plodova u nasadima bresaka. Naime, ukoliko se plodovi ne prorjeđuju zbog preobilna uroda ostaju sitni. Takva se...

Male akumulatorske škare

Aku škare za rezidbu BlueBird industries PS 22-23 proizvedene su za povremene korisnike koji nemaju prevelikih zahtjeva u maslinicima, vinogradima te voćnjacima. Takve škare nazvane...

Rezidba breskve

Breskva kao kultura zahtijeva dosta topline. Najprikladniji su vinogradarski položaji. Ako se godišnja temperatura kreće od 3.000 do 4.000 °C, breskva donosi visoke urode. Glavni...

Zanimljivosti o klementini

Posljednjih nekoliko godina mnogi voćari amateri traže sadnice klementine. Razlog leži u činjenici što su mnogi od njih prezadovoljni plodovima klementine koje uglavnom kupuju...

Osnovna gnojidba maslinika i voćnjaka

Nakon berbe u voćnjacima vrijeme je za unos hraniva za slijedeću vegetacijsku godinu. Izuzetak su masline koje još uvijek nose plodove i u tijeku...

Proljetna prihrana trajnih nasada

Proljetnom gnojidbom voćnjaka i vinograda dodaju se hraniva potrebna za novo vegetacijsko razdoblje pa se na taj način postiže snažniji, siguran razvoj tijekom vegetacije, viši...