Zaštita od bakterijske paleži

111
Spread the love

Bakterijska palež jabuke (Erwinia amylovora) opasna je bakterijska bolest ne samo jabuka i krušaka već i mnogih drugih vrsta obzirom da napada oko 160 biljnih vrsta iz 30 rodova.

Osim jabuka i krušaka bolest napada dunju, glog, oskorušu, mušmulu te još neke koštičave i ukrasne vrste. Zbog zastupljenosti u našoj proizvodnji, bakterijska palež može nanijeti velike gospodarske štete. Raširena je u gotovo svim europskim zemljama.

Potrebno je pratiti i pregledavati voćnjak, a posebno ako je zaraza uočena prethodne godine.

Na zaraženim stablima lišće često ostaje na stablu sve do proljeća. Grane na kojima je ostalo to lišće treba energično stresti tako da padne, pokupiti te odnijeti iz voćnjaka. Ukoliko ima zaraženih plodova njih također treba odnijeti iz voćnjaka i spaliti. Posebno treba obratiti pozornost na promjene na granama i deblu. Također se može primijetiti jantarnožuti ili smeđi iscjedak – eksudat.

U zelenoj rezidbi, sve grane na kojima se primijeti zaraza treba orezati ispod prijelaza iz bolesnog u zdravi dio tkiva jabuke barem 30 cm ispod prijelaza. Mjesto reza potrebno je premazati 3%-nom otopinom bakrenog pripravka. Zaražene grane, plodove, a tamo gdje je moguće i lišće treba sakupiti u vreće i spaliti. Prilikom svakog zahvata reza potrebno je dezinficirati alat (škare ili pilu) 70%-nim alkoholom, formaldehidom ili varikinom. Sve orezane biljne dijelove ne bacati na tlo već stavljati u najlonske vreće ili traktorske prikolice pokrivene folijom. Sav orezani materijal zajedno s folijom potrebno je spaliti.

U slučaju da je zaraženo deblo, preporučuje se izvaditi cijelu voćku.

Kemijske mjere zaštite provode se preventivno u početku vegetacije fungicidima na osnovi bakra (kao i za suzbijanje krastavosti jabuke) te u cvatnji primjenom fosetila. Primjena bakrenih fungicida preporučuje se i u jesen, odmah nakon opadanja lišća.

Prećenje pojave biljne bolesti moguće je i preko modela za biljne bolesti prema realnim mikroklimatskim podacima sa meteoroloških stanica.

Između sorata jabuka postoji razlika u otpornosti na bakterijsku palež. Kao jako osjetljive podloge autori navode podloge M9, M26, O3. Od sorata jako osjetljive su Braeburn, Fuji, Pink Lady, Gala, Jonathan, Yellow transparent, relativno osjetljive su Red Delicious, Liberty, Prima, Redfree, Priscilla, a osjetljive su Granny Smith, Golden Delicious, Jonagold, Sharon i dr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.