Traženje, branje i transport gljiva

519

Zbog povoljnog geografskog položaja i klimatskih uvjeta naše područje je veoma pogodno podneblje za razvoj velikog broja vrsta gljiva.

Uz umjereno kontinentalnu klimu koja vlada u većem dijelu naše zemlje prisutan je i utjecaj submediteranske klime koja omogućava rast nekih toploljubivih vrsta gljiva iz roda Amanita i Boletus, prije svega blagve (Amanita caesarea) i kraljevke (Boletus regius), koje su u srednjoj i zapadnoj Europi rijetke vrste.

U našim krajevima rastu bukove, hrastove, grabove, zimzelene i mješovite šume koje su i najraznovrsnije što se tiče gljiva. Također, manje površine zauzimaju populacije breze i jasena, a uz rijeke i potoke vrbe i johe. S obzirom na veliku raznolikost dobro očuvanih šuma, lako je zaključiti da postoji i odgovarajuća raznolikost u broju mikoriznih, saprobnih i parazitskih vrsta gljiva.

U mješovitim šumama je veća zastupljenost vrsta gljiva nego u istorodnim. Listopadne šume su plodonosnije u proljeće, a četinjače u jesen. Nipošto ne treba potcijeniti livade i pašnjake.

U gljive se nikada ne ide sam. Gljivarenje traži društvo. Boravak u prirodi sa obitelji ili prijateljima neprocjenjiv je užitak za sve. Iako se gljivari uglavnom trude da što bolje sačuvaju svoja tajna staništa, prednosti zajedničkog gljivarenja su mnogo veće.

Treba se čuvati krpelja, a ponekad i zmija. Dobro je nositi sa sobom štap kojim se može razgrnuti trava ili lišće prije nego što se ubere gljiva, a može poslužiti i kao oslonac.

U berbu gljiva se mora nositi korpa od pruća sa poklopcem, zato što se pokazala kao najpogodnija i preklopni nožić za čišćenje gljiva od zemlje i lišća. Korpe od pruća su čvrste, lagane i prozračne. Plastične kante i vreće nisu podesne za sakupljane gljiva jer nisu prozračne, u njima se gljive za kratko vrijeme upare i počne propadati.

Tako uparene gljive čak i ako su potpuno zdrave neće postići dobru cijenu na otkupu i brzo će propasti. Za korištenje u šumi preporučujemo manji preklopni nožić do 12 cm jer veće sječivo vam i ne treba, a u slučaju klizanja ili posrtanja u šumi ne može vas posjeći.

Treba se oblačiti u skladu sa godišnjim dobima ali obuća bi uvijek trebala biti čvršća, najbolje planinarska, a garderoba ili bar kapa uočljivih boja, zbog lovaca. Svakako bi trebalo nositi vodu, nešto hrane i mobilni telefon.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.