Gljivarstvo

Gljivarstvo

Gljive naših šuma

Jestiva krasnica

Jestiva krasnica (lat. Rússula vésca Fr.) spada u porodicu Russulaceae. Jestiva je i smatra se jednim od visoko cijenjenih predstavnika roda. Prvi ju je...

Rana livadarka

Rod Agrocybe spada u porodicu Strophariaceae, a kod nas se unutar roda pojavljuje sedam vrsta. Nekih godina se javlja obilno, premda to nije čest...

Judino uho, neukusna ali ljekovita gljiva

Judino uho nije osobito omiljeno na zapadu, a u Kini se u kulinarske i ljekovite svrhe koristi već tisuću godina. Osim za liječenje Kinezi ovu...

Sunčanica

Zovu je suncobran, šugavica, kišobran, srnjaki, kozara, štitarka, marela. Ubrajamo je u naše najveće gljive. Loši poznavatelji gljiva je ne ubiru jer smatraju da...

Grmača ili grmovača

U narodu je još nazivaju grmačica, grmovača, grmica. Spada u naše najpoznatije gljive, jedna je od najboljih jestivih gljiva izvrsnog osvježavajućeg okusa. Skuplja se tijekom...

Stoglavka, gljiva listopadnih šuma

Stoglavku ili kostanjčevicu, lat. Lyophyllum decastes (Fr.) Singer), iz porodice Lyophyllaceae, prvi je znanstveno opisao švedski mikolog Elias Magnus Fries 1818. godine. Smjestio ju...

Priprema supstrata u uzgoju bukovača

Za pripremu supstrata koristi se slama (pšenična slama, slama od zobi ili ječma), livadno sijeno, otpadak kukuruznog klipa i drugi celulozni otpad biljaka. Moguće su...

Vrbovača ili žuti kruh

Vrbovača je poznata i vrlo cijenjena naša gljiva. Ljubitelji gljiva rado je skupljaju jer je prava poslastica dok je mlada. Vrbovača se prodaje na...

Uzgoj bukovače na drvu

Bukovača (Pleurotus ostreatus) je dosta raširena jestiva gljiva. Potrebnu energiju za svoj rast uzima iz raznih materijala, koji su najčešće u stadiju raspadanja, zbog...

Jablanovača ili topolčica

Gljiva raste na drvetu, često u grmovima od po više primjeraka, ima smeđe lamele i otrusinu, centralno a ne postrance postavljen stručak, pretežno je...

Sve o uzgoju šampinjona

Tokom svakodnevnog rada i pregleda u uzgajilištu, naročito treba obratiti pažnju na zdravstveno stanje šampinjona. Ukoliko se primjete deformacije, odnosno oštećenja plodišta, treba ih odmah...

Medenka ili voštana puževica

Klobuk medenke u promjeru je od 5 cm do 12 cm, u mladosti ispupčen ili okrugao, raširen u kasnijoj fazi rasta kada postaje široko...

Nova pravila o sakupljanju gljiva

Sakupljanje nadzemnih vrsta gljiva za osobne potrebe, prema novom „Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta“ (NN 114/2017), dozvoljeno je u količini od 3 kg...

Rodovi i vrste vrganja

Najpoznatiji su ljetni vrganj, borov, hajdinski i šiljastonogi vrganj. Osnovna podjela vrganja je kroz rodove: Rod Boletus - pravi vrganji: krupne gljive sa robusnom drškom, šešir...