Gljivarstvo

Gljivarstvo

Gljive naših šuma

Jajasta gnojištarka

Jajastu gnojištarku prvi je znanstveno opisao francuski mikolog Jean Baptiste Francois Pierre Bulliard 1786. godine i odabrao joj znanstveni naziv Agaricus atramentarius. U rod Coprinus...

Zanimljivosti o uzgoju šampinjona

Šampinjoni predstavljaju zdravu hranu, bogatu bjelančevinama pa kao takvi zauzimaju sve značajnije mjesto u ljudskoj ishrani. Uspješna proizvodnja zavisi od vanjskih ( temperatura, vlaga, svetlost,...

Škriplin ili škripavac

U narodu je poznat po imenu škripanj, škripavac i ljuskasta rupičarka. Narod ga rado ubire i priprema na razne načine, dok je mlad. Klobuk je...

Lisičarka, izuzetno cijenjena vrsta gljiva

Javlja se već od kraja svibnja (nizinske šume), pa sve do kraja ljeta ili početka jeseni, u svim šumama, među lišćem, iglicama ili mahovinom. Lisičarka...

Proljetne gljive s priobalja

Iz knjige Gljive priobalja pok. Marija Španje u ovome broju donosimo tekst o vrstama gljiva koje se pojavljuju u proljeće u ovome području. Evo zvučnijih...

Đurđevača ili jurjevača

Đurđevača ili jurjevača, latinski Calocybe gambosa (sinonim Tricholoma georgii) smatra se delikatesom i k tomu je proljetni prvijenac. Ne treba zavarati neugodan miris po užeglom...

Crvena ili ružičasta krasnica

Rod krasnica, znanstveno Russula, obuhvaća oko 750 vrsta, što jestivih, što nejestivih i ponešto otrovnih gljiva. To su mikorizne, točnije ektomikorizne gljive, što znači...

Tikvasta puhara

Tikvastu puharu je kao pripadnicu porodice Agaricaceae prvi u znanstvenoj literaturi opisao južnoafrički mikolog Christiaan Hendrik Persoon 1796. godine, inače poznat kao znanstvenik koji...

Jablanovače, ukusne i ljekovite gljive

Jablanovače su poznate još od drevnih vremena. Stari Rimljani cijenili su njihov odličan okus. Vrlo su ukusne i uz to ljekovite, pojavljuju se po...

Zlatno-žuta drhtalica

Vrstu je prvi opisao švedski botaničar, entomolog i kemičar Anders Jahan Retzius 1769. godine. Dodijelio joj je latinski naziv Tremella mesenterica koji se i...

Crni ili hajdinski vrganj

Crni vrganj, hajdinski vrganj (Boletus aereus) javlja se od svibnja do listopada, u mješovitim šumama hrasta, pitomoga kestena i bukve, na vapnenačkim tlima, na...

Ljubičasta gljivica

Ljubičastu gljivicu prvi je opisao engleski botaničar William Hudson 1778. godine i dodijelio joj znanstveni naziv Agaricus amethystinus. To je vrijeme početka taksonomije u mikologiji...

Čupava kružoliska

Čupavu kružolisku ili kravlju vitezovku prvi je opisao njemački mikolog Jacob Christian Schäffer 1774. godine koji ju je tada smjestio u rod Agaricus. Znanstveni naziv...

Lisičarke, jedne od najpoznatijih vrsta gljiva

Poslije vrganja, lisičarka je zacijelo najpoznatija gljiva u našim krajevima. Ljudi je relativno dobro poznaju, česta je, pa kad se poklope uvjeti raste u...