Gljivarstvo

Gljivarstvo

Gljive naših šuma

Rani hrčak ili proljetna moždanica

Rani hrčak opisao je južnoafrički mikolog Christiaan Hendrik Persoon 1800. godine i dodijelio mu znanstveni naziv Helvella esculenta.To nije bio najsretniji odabir s obzirom...

Smrekova češerka

Smrekova češerka (Strobilurus esculentus) (Wulfen) Singer (1962.) pripada porodici Tricholomaceae i rodu Strobilurus koji broji svega deset vrsta.Jedna je od rijetko dostupnih sakupljačima već...

Grabov dedek ili grabov vrganj

Znanstveno ime roda Leccinum potječe od starotalijanskog jezika odnosi se na gljivu koja pripada porodici Boletaceae. Naziv vrste sastavljen je od riječi pseudo što...

Mrka trubača

Mrka trubača je ukusna jestiva gljiva, pretežito bjelogoričnih šuma. Postoji mogućnost zamjene s pepeljastom lisičarkom (Cantharellus cinereus) i gljivom Pseudocraterellus undulatus, no pažljivim motrenjem...

Maglen, rijetka vrsta crnogoričnih i bjelogoričnih šuma

Ova vrsta najčešće plodonosi u jesen, podjednako u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama, obično u manjim grupama, ali i pojedinačno.Maglen je jestiva gljiva dobre kvalitete,...

Golemi hrčak

Širom naše zemlje najčešće je hrčak proljeća. Kako nam veliki autoriteti na ovom području, Dennis i Marchand, svjedoče da golemi hrčak nikad nije izazvao...

Zlatna krasnica

Vrstu zlatna krasnica prvi je opisao engleski prirodoslovac William Withering 1801. godine, a u rod Russula smjestio ju je švedski mikolog Elias Magnus Fries...

Velika gnojištarka

Veliku gnojištarku prvi je opisao danski prirodoslovac Otto Friedrich Müller svrstavši je pri tom u rod Agaricus.Današnji znanstveni naziv nadjenuo joj je južnoafrički mikolog...

Ožujka ili ožujska puževica

Ožujka ili ožujska puževica ovisno o vremenskim uvjetima raste pojedinačno i u skupinama ispod lišća i iglica, od siječnja do svibnja, u smrekovim, jelovim,...

Crveni peharček

Crveni peharčak narodni je naziv dobio zahvaljujući svojoj jarkoj crvenoj boji klobuka i njegovom izrazito konkavnom obliku. Danas važeći znanstveni naziv nadjenuo joj je...

Puza, mraznica ili medenjača

Od puze se upotrebljavaju samo mladi klobuci, pripremljeni na više načina, no najbolji su ukiseljeni.Puza, mraznica, medenjača, puzica neki su od naziva za gljivu...

Biserka, česta gljiva izuzetne kakvoće

Kad se govori o biserki i spomene da je sirova otrovna i da se lako može zamijeniti smrtno opasnom panterovom muharom (Amanita pantherina), pa...

Turčin ili crveni hrapavac

Ovo je važna mikorizna gljiva na listačama. U mikorizne veze stupa isključivo s listačama od kojih preferira topolu, a rjeđe se nalazi uz vrbu.Može...

Šećerka, prvoklasna gljiva za pečenje

Šećerka ili lat. RUSSULA OLIVACEA ima klobuk 8-18 (25) cm, kod mlađih poluloptasto zaobljen s rupicom u sredini, koja se sve više širi i...