Obični vrganj – kralj gljiva
Latinsko ime ovog u nas najpoznatijeg vrganja Boletus Edulis. Ima vrlo mesnat i tvd klobuk koji je oblika polukugle.
Kožica je sitno naborana, apo vlažnom...
Mišja vitezovka
Jesenja gljiva, mišja vitezovka, u narodu se još naziva prljava vitezovka, miška, mišek i lažna sivka. Mišjoj vitezovki danas priznati znanstveni naziv Tricholoma terreum...
Rana livadarka ili rana čehavka
Rana livadarka ili rana čehavka, lat. Agrocybe praecox (Pers.) Fayod spada u male ili stapčare srednje veličine.
Latinski naziv roda Agro znači polje, cybe glava,...
Golubača ili krastava krasnica
Gljivu je prvi opisao njemački mikolog Jacob Christian Schaffer 1762. godine. Nadjenuo joj je latinski naziv Agaricus virescens, u vrijeme kada je većina stapčara...
Smrdljiva pupavka
Smrdljiva pupavka, lat. Amanita virosa (Fr.) Bertillon pripada rodu Amanita i porodici Amanitaceae. Privlači pažnju svojim lijepim izgledom, no ovu vitku bijelu damu iz...
Siva šljivovača ili šljivarka
Latinski naziv ove gljive, Entoloma dolazi od starogrčke riječi entos, što znači unutarnji i riječi loma, što znači rub, kao asocijacija na povijeni rub...
Jestiva krasnica
Jestiva krasnica (lat. Rússula vésca Fr.) spada u porodicu Russulaceae. Jestiva je i smatra se jednim od visoko cijenjenih predstavnika roda. Prvi ju je...
Rana livadarka
Rod Agrocybe spada u porodicu Strophariaceae, a kod nas se unutar roda pojavljuje sedam vrsta. Nekih godina se javlja obilno, premda to nije čest...
Judino uho, neukusna ali ljekovita gljiva
Judino uho nije osobito omiljeno na zapadu, a u Kini se u kulinarske i ljekovite svrhe koristi već tisuću godina.
Osim za liječenje Kinezi ovu...
Sunčanica
Zovu je suncobran, šugavica, kišobran, srnjaki, kozara, štitarka, marela. Ubrajamo je u naše najveće gljive. Loši poznavatelji gljiva je ne ubiru jer smatraju da...
Grmača ili grmovača
U narodu je još nazivaju grmačica, grmovača, grmica. Spada u naše najpoznatije gljive, jedna je od najboljih jestivih gljiva izvrsnog osvježavajućeg okusa.
Skuplja se tijekom...
Stoglavka, gljiva listopadnih šuma
Stoglavku ili kostanjčevicu, lat. Lyophyllum decastes (Fr.) Singer), iz porodice Lyophyllaceae, prvi je znanstveno opisao švedski mikolog Elias Magnus Fries 1818. godine. Smjestio ju...
Priprema supstrata u uzgoju bukovača
Za pripremu supstrata koristi se slama (pšenična slama, slama od zobi ili ječma), livadno sijeno, otpadak kukuruznog klipa i drugi celulozni otpad biljaka.
Moguće su...
Vrbovača ili žuti kruh
Vrbovača je poznata i vrlo cijenjena naša gljiva. Ljubitelji gljiva rado je skupljaju jer je prava poslastica dok je mlada. Vrbovača se prodaje na...