Gljivarstvo

Gljivarstvo

Gljive naših šuma

Pepeljasti smrčak

Smrčak se pojavljuje  između 800 i 1200 m nadmorske visine, kraj jela, odnosno topola u kržljavoj travi na šumskim čistinama, uz vanjski rub šume,...

Uzgoj i održavanje slamnatice

Slamnatica (lat. Stropharia rugosoannulata) je jestiva gljiva iz porodice strnišnica, a u narodu je još poznata i pod nazivima vitičarka, pečurkasta strnišnica i Ferrijeva...

Vrganji u kulinarstvu

Svi vrganji su jako cijenjeni u kulinarstvu i od svježih ili suhih vrganja mogu se spraviti razna jela. U tradicionalnoj kuhinji svježi vrganji najčešće se...

Prosenjak – gljiva sa šiljcima

Gljiva prosenjak pripada porodici ježevica, lat. Hydnaceae. Prvi ga je opisao čuveni prirodoslovac Carl Linne 1753. godine u svojem djelu Species plantarum smjestivši ga...

Baršunasta panjevčica

Baršunasta panjevčica je jedna od rijetkih vrsta gljiva koje priroda zimi nudi kao jestive. Od zanimljivosti koje se vežu uz ovu vrstu je i...

Narančasto-crvena zdjeličarka

Čuveni mikolog Christiaan Hendrik Persoon opisao je narančasto-crvenu zdjeličarku 1800. godine i imenovao je znanstvenim nazivom Peziza aurantia. U rod Aleuria smjestio ju je njemački...

Sve što trebate znati o ljetnom vrganju

Ljetni vrganj je jestiv i ljekovit, tvori mikorizus običnim borom, običnom smrekom, planinskim borom, pseudočugom, hrastom i brezom, osiguravajući stablu dušik i druga hranjiva,...

Plemenita rujnica

Mesnati klobuk prvo je konveksan, potom spljošten i naposljetku ljevkasto udubljen, ponekad ima malo ispupčenje. Kožica je glatka, sjajna i ljepljiva, sa smećkastonarančastim koncentričnim krugovima....

Rana gustoliska i šiljasti smrčak

Rana gustoliska (Melanoleuca cognata) raste u skupini u travi ispod bjelogoričnoga drveća, pretežito u proljetnom dijelu godine, no nalazimo je i ljeti i u...

Jablanovača ili topolčica

Gljiva raste na drvetu, često u grmovima od po više primjeraka, ima smeđe lamele i otrusinu, centralno a ne postrance postavljen stručak, pretežno je...

Uzgoj gljiva bukovača

Bukovače su jedne je od onih izuzetno ukusnih gljiva koje možemo naći samonikle u prirodi, ali ih možemo i vrlo uspješno uzgajati. U svijetu...

Candolleova slabunjavka

Čuveni švedski mikolog Elias Magnus Fries opisao je ovu vrstu 1818. godine i tada ju je svrstao u rod Agaricus i nadjenuo joj naziv...

Grmača ili grmovača

Spada u naše najpoznatije gljive, jedna je od najboljih jestivih gljiva izvrsnog osvježavajućeg okusa. Skuplja se tijekom jeseni, te je tada često nalazimo na našim...

Jajasta gnojištarka

Jajastu gnojištarku prvi je znanstveno opisao francuski mikolog Jean Baptiste Francois Pierre Bulliard 1786. godine i odabrao joj znanstveni naziv Agaricus atramentarius. U rod Coprinus...