Biserka, česta gljiva izuzetne kakvoće

3164

Kad se govori o biserki i spomene da je sirova otrovna i da se lako može zamijeniti smrtno opasnom panterovom muharom (Amanita pantherina), pa još k tome da postoji gljiva što se naziva lažna biserka (Amanita pseudorubescens), koja se ne razlikuje od biserke i otrovna je, onda skeptici dolaze na svoje.

Izvor: Wikipedia

Međutim, tome nije tako. Naime, prve dvije tvrdnje donekle su istinite, ali zadnja zasigurno nije. Što se tiče otrovnosti biserke točno je da je sirova lagano otrovna pa je potrebno oguliti kožicu klobuka gdje je najzastupljeniji termolabilni otrov hemolizin koji se kuhanjem pri temp. 70ºC razara. Dakle, nema realne opasnosti ako biserku ne jedemo sirovu.

Sličnost s panterovom muharom postoji pa ćemo napomenuti bitne razlike – panterova muhara ima ucrtan obod klobuka dok biserka nema, meso ispod kožice klobuka biserke uvijek je lagano crvenkasto obojeno, kao vino, dok je meso kod panterovke bijelo i malo tamnije u sredini.

Kod biserke je i stručak s crvenkastim daškom, svjetliji ili tamniji, dok je u panterovke redovito bijel. Što se tiče lažne biserke ona se spominje u nekim knjigama (npr. Giuseppe Pace – Atlas gljiva, 1977.). Ta gljiva ne postoji, izmišljena je.

Osim već spomenutih naznaka, biserku karakteriziraju ostaci ovoja na klobuku koji su raspoređeni u skupine, bjelkaste ili crvenkaste boje i lako odstranjivi. Rub klobuka redovito je gladak i nenaboran. Treba obratiti pozornost na stručak koji je na dnu crvenkast i gomoljasto zadebljan. Meso je bijelo, a na zraku pocrveni, osobito u stručku. Okus je malo oštar, ali prijatan, miris neodređen.

Biserka je česta gljiva. Raste od kraja svibnja do jeseni po svim šumama. Često puta sakupljao sam biserke kad drugih gljiva nije bilo. Izvrsne je kakvoće i prava je šteta što je mnogi ljudi izbjegavaju zbog sličnosti s panterovkom. Međutim, jedno je sigurno – iskusni poznavalac biserke zasigurno ne može pogriješiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.