Velika sunčanica

2154

Tamnosmeđi klobuk isprva je jajolik ili zvonast, potom kišobranasto konveksan i na kraju spljošten, sa širokim glatkim ispupčenjem na sredini.

suncanica

Svijetlu kožicu prekrivaju brojne smećkaste krpaste ljuske, guste na sredini i rjeđe prema rubovima. Rub je iskidan. Šuplji valjkasti stručak jako je visok i krhak, a osnova je gomoljasto zadebljana. Stručak pokrivaju sitni, vrlo gusti komadići čehice u koncentričnim i valovitim pojasima, tako da izgleda svijetlo i tamnoprugast. Pomični prstenak sastavljen je od više slojeva, na rubu iskidan. Gusti i široki listići su slobodni. Meso u klobuku je mekano i elastično, u stručku tvrdo i vlaknasto.

Boja klobuka se mijenja od sivkaste do svijetle boje lješnjaka, a kožicu prekrivaju više ili manje guste ljuske. Prstenak je u gornjem dijelu bijel, u donjem smećkast. Listići su isprva bijeli, kasnije postaju smeđi s ružičastom nijansom.

Velika sunčanica raste na travnatim površinama, u listopadnim i mješovitim šumama,uz rubove šuma, na pjeskovitim i šljunčanim tlima; pojedinačno ili u skupinama. Raste od ljeta do kasne jeseni.

Vrlo je slična kuštravoj sunčanici sa zdepastim stručkom i jače zadebljanom osnovom. Velika sunčanica je vrlo omiljena gljiva. Za konzumiranje je primjeren samo klobuk jer je stručak žilav i teško probavljiv. Prije upotrebe treba odstraniti ljuske s klobuka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.