Ljekovitost bijelog sljeza

1381

Bijeli sljez je dobio naziv po latinskoj riječi “althaino”,što znači izliječiti.

bijeli sljez

Bijeli sljez zeljasta je trajnica s dlakavom do 2 metra visokom nerazgranjenom stabljikom. Duž stabljike izmjenično su raspoređeni listovi s peteljkom, s obje strane obrasli gustim i bijelim mekim dlakama zbog kojih imaju sivu ili sivozelenu boju.

Listovi su trokrpasti, a katkad i peterokrpasti te imaju nepravilno izrezani rub. Cvjetovi su bijelo-ružičasti i smješteni u pazucima listova. Biljka cvate od svibnja do kolovoza, bez osobita je mirisa, okus joj je gorak i sluzav.

Pradomovina bijelog sljeza područje je oko Kaspijskog jezera i istočnog Sredozemlja. Odavno je prenijet u južnu i srednju Europu gdje su ga uzgajali po vrtovima, a ponegdje raste i kao divlji. Voli duboka tla, a najbolje raste na nižim vlažnim livadama i pašnjacima, uz grmove i šikare.

Korijen bijelog sljeza vadimo ujesen, čistimo ga od zemlje, ogulimo i izrežemo na štapiće, sušimo brzo na toplome mjestu i pohranimo u hermetički zatvorene kutije.

Listove i cvjetove skupljamo dok su mladi, a sušimo ih na sjenovitom i zračnome mjestu. Bijeli sljez sadrži 75 posto ugljikohidrata, 1,5 posto masnog ulja, 10 posto šećera, saharozu, 35 posto sluzi (glukozan), 35 posto škroba, vitamine B-kompleksa, karotin i druge korisne sastojke.

Tu ljekovitu biljku koristimo za liječenje mnogih bolesti. Korijen i list koristimo u liječenju unutarnjih sluznica (usta, ždrijela, želuca, mokraćnih organa i i dišnih putova). Mnoge osobe oboljele od bolesti poput kroničnog bronhitisa, suhog kašlja, emfizema i sl. korištenjem te biljke izliječile su svoje tegobe.

Korijen bijelog sljeza upotrebljavamo i za liječenje osjetljivog želuca, tegoba zbog viška želučane kiseline, kod ulceroznog kolitisa, proljeva, dezinterije i sl. Djelotvoran je i u liječenju bolesti mokraćnih organa i putova (upalnih stanja, nefritisa, raznih infekcija, katara mjehura, kamenca i pijeska u bubregu i mjehuru).

Za liječenje kožnih bolesti koristimo ga u obliku obloga ili otopine za ispiranje, jer se na taj način otklanjaju razne nečistoće kože, dermatitis, osipi, lišajevi, urtikarije. U obliku masti koristimo ga za liječenje čireva, varikoznih vena, proširenih vena, opeklina, masti za ruku, psorijazu.

Za liječenje probavnih organa redovito se koristi korijen bijelog sljeza, a za dišne i mokraćne organe list bijelog sljeza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.