Zanimljivosti

Zanimljivosti

Zanimljivosti iz biljnog i životinjskog svijeta, nove tehnologije u svijetu i Hrvatskoj…

Topola, simbol vode i ljekovitosti

Kod bijele topole (mlada stabla), kora je glatka, sivobijela do zelenkasta s karakterističnim hrđastocrvenim pukotinama. Na starijim stablima, ispucana je osobito u donjem dijelu...

Zanimljivosti o brusnicama

Bobičasti plodovi brusnice, latinskog naziva Vaccinum macrocarpon, neizostavni su na tržnicama tijekom ljetnog i rano jesenjeg razdoblja. Treba znati kako je brusnica svojim osobinama i...

Pčela – indikator čistoće zraka

Ljudi su od davnina koristili životinjske vrste kao detektore zagađenja okoline. Dobar primjer je stara rudarska praksa unošenja kanarinaca u rudnike iz razloga što...

Srebrnolisna lipa

Srebrnolisna lipa (Tilia argentea) je do 30 m visoko drvo, rasprostranjeno u jugoistočnoj Europi, uz rub Panonske nizine, na Balkanskome poluotoku, u Maloj Aziji...

Zanimljivosti o krizantemama

Doista možemo ustvrditi kako se posljednjih godina hortikultura groblja razvila usporedo s kulturom njegovanja zelenila. Od biljnih vrsta, u tom pogledu prednjače krizanteme koje...

Eterična ulja i njihova primjena

Eterična ili esencijalna ulja dobila su svoje ime prema quinta essentia, terminu što ga je skovao švicarski liječnik Paracelsus. Eterična ulja daju biljci miris. Unatoč...

Zanimljivosti o jorgovanu

Mnogi vjeruju da jorgovan služi samo kao ukrasna biljka lijepih cvjetova koji uz to opojno mirišu, ali i da je otrovan. Ni jedna znanstvena...

Kako su Šibenčani uzgajali masline prije stotinu godina

Evo nas dakle, NA početku jeseni, nakon još jednog vrilog lita, s puno Celzijevih stupnjeva, a onda, opasnosti od vlage i kiše. Za ovaj...

SAMO POZITIVNO | Ugledajmo se na stare Rimljane

Rimljani su prije 3000 godina gradili svoja naselja na podzemnim cisternama u koje su sakupljali kišnicu, napominje kolumnistica Maslinara Nicoletta Balija. Gori i nebo i...

Prehrambena vrijednost krumpira

Malo je ljudi koji na svom jelovniku najmanje jednom tjedno nemaju gomolj krumpira kao osnovu obroka ili pak kao dodatak. O uzgoju krumpira i...

O bučama i tikvama

Buča je izuzetno cijenjena biljka radi svojih nutritivnih svojstava. Također i zbog činjenice da se od nje radi jedno od najfijih i najukusnijih ulja...

Joha, brzorastuće drvo močvarnih terena

Crna joha (Alnus glutinosa) je do 30 m visoko listopadno drvo, rasprostranjeno na cijelom europskom kontinentu, Kavkazu, u jugozapadnoj Aziji i zapadnom Sibiru te...

Berba grožđa – berba zdravlja i hranjivih sastojaka

Krajem ljeta vinogradi su puni berača koji vrijedno ubiru plodove cjelogodišnjeg rada. Zrele bobice presijavaju se na suncu skupljajući svu energiju, i zemlje i...

Bagun, izumrla pasmina svinja

Od selekcije europske divlje svinje i starih mediteranskih tipova svinja potječe, danas nažalost izumrla, izvorna hrvatska pasmina svinja – bagun. Ime joj potječe od pridjeva...