Zdravstvena vrijednost grožđa

25

Za grožđe je odavno poznato da čisti organizam, te da potiče metabolizam upravo zbog sadržaja minerala i kiselina.

Sadrži visoku koncentraciju šećera, i to najviše u obliku fruktoze i glukoze. Crno grožđe je kiselije, s manje šećera, a bijelo sadrži više šećera i manje kiselosti. Crno grožđe sadrži više željeza nego bijelo.

Vino za objeda pomaže u probavi jer njegove kiseline dostižu kiselost želučanog soka 2,0-2,5. Crno vino je dobro za zdravlje, jer kako su istraživanja pokazala, smanjuje rizik od srčanih bolesti crno vino u umjerenim količinama povećava razinu zaštitnog HDL koesterola, a smanjuje razinu LDL kolesterola, tzv. lošeg kolesterola, te što je vrlo važno, smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka koji prijete zatvaranju arterija, te tako mogu dovesti do ozbiljnih poremećaja kao što su infarkt srca, mozga itd.

Vinski ocat jača imunitet, i to ako se na tašte pije žlica octa razrijeđena u vodi. Na isti način koristi se i protiv povišenog kolesterola, pijući ga i do tri puta dnevno. Studije su pokazale da sok od grožđa, crno vino i čaj od grožđica imaju jako antivirusno djelovanje osobito protiv poliovirusa i herpes simplex virusa.

Grožđe i sok od grožđa se ne preporučuju za čir želuca, dijabetes, kolitis, proljev i dizenteriju.

Izbjegavajte miješanje grožđa s mlijekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, mineralnom vodom i masnim jelima. ako imate pokvaren zub, grožđe ili sok od grožđa će intenzivirati kvarenje zuba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.