Zanimljivosti o pčelama radilicama

1328

Pčele radilice su najbrojniji članovi pčelinje zajednice i osim polaganja jaja obavljaju sve poslove u košnici i izvan nje: hrane i njeguju leglo i maticu, čiste stanice, grade saće, održavaju potrebnu temperaturu i vlažnost legla, štite košnicu od neprijatelja, sakupljaju nektar, polen i propolis, donose vodu.

pcele

Zbog svih tih poslova se i nazivaju radilicama. Evo i nekih njihovih karakteristika:

• Jedna pčela je teška oko 100 miligrama, što znači da ih u kilogramu ima oko 10 tisuća. Ako u jakom društvu ima oko 60 tisuća pčela, nije teško izračunati koliko je teška košnica. Pčela radilica je dugačka od 12 do 14 milimetra, a jezik kojim «sisa» nektar dug je 6 milimetra.
• Dužina života pčele radilice zavisi od načina ishrane, kao i jačine društva, pa tako u rano proljeće, kada se pčele tek pripremaju za glavni posao, žive do 35 dana, a ljeti, u glavnoj pčelinjoj sezoni, kada ima najviše rascvjetalog medonosnog bilja, pčela živi svega 28 dana. U periodu zimovanja, od rujna pa do proljeća, pčele su u klupku i tada žive najduže – od 6 do 8 mjeseci.
• Po lijepom i tihom vremenu pčele mogu letjeti od 45 do 60 kilometara na sat, a kada je vrijeme lošije, brzina se smanjuje na 10 km na sat. Natovarena nektarom ili polenom pčela prelazi oko 20 kilometara na sat, a prilikom letenja u jednoj sekundi napravi oko 440 zamaha.
• Kada pčela miruje, vidi na udaljenosti i do 60 centimetra, a na daljini od 1 centimetra može zapaziti predmet od 8 mikrometara. Dok leti, pčela
vidi svega nekoliko metara ispred sebe. Tada joj je povećana frekvencija vizualne stimulacije na šest puta veću nego kod čovjeka. Pčela razlikuje bijelu, žutu, zelenu, plavu i ultraljubičastu boju, a prepoznaje i oblike pojedinih predmeta i cvjetova.
• Izuzetno joj je razvijeno čulo mirisa koje se nalazi u antenama. Čulo ukusa je smješteno u usnom ustroju. Ako je nektar sladak, iako je neprijatnog mirisa, pčele ga sakupljaju. One reagiraju i na zvuke koje registriraju pomoću čula dodira, koje se nalazi po čitavom tijelu.
• Imaju svoj način komuniciranja, a to je najčešće neka vrsta igre. Od udaljenosti paše zavisi brzina igre, tj. broj okretaja u 14 sekundi. Ako je paša udaljena 100 metara, pčela se okrene 10 puta, a samo 4 do 5 puta ako je paša udaljena jedan kilometar. Što je put do hrane duži, to je duža i igra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.