Proljetne alergije

71

Stiglo je proljeće, doba buđenja prirode, listanja i cvjetanja. Proljeće je i doba alergija, naročito alergija dišnih puteva. Peludna zrnca koja raznosi vjetar mogu izazvati simptome poput svrbeža, začepljenosti ili curenja sekreta iz nosa, kihanja pa govorimo o alergijskom rinitisu ili peludnoj hunjavici. Ukoliko se simptomi udruže sa svrbežom, crvenilom očiju i oticanjem očnih kapaka tada govorimo o peludnoj groznici. Kod nekih pacijenata mogu se pojaviti glavobolje, sinusitisi i suhi kašalj, piše portal Štitnjača.

Alergeni

U svakom slučaju alergija je neprimjereni odgovor imunološkog sustava na tvar iz okoliša koja inače nije opasna za naš organizam, a nazivamo je alergen. Neki od primjera alergena su pelud koja je sezonski alergen, dok prašina, životinjska dlaka ili grinje nisu vezane uz sezonu i doba godine. Bolest može biti udružena s drugim alergijskim bolestima kao što je astma ili atopijski dermatitis. Zato je potreban individualni pristup u liječenju.

Simptomi slični alergijskom rinitisu, javljaju se i kod obične prehlade, no dužina i javljanje simptoma svake godine u otprilike isto vrijeme razlikuje običnu prehladu od alergijskih bolesti. Postoje alergološki testovi kojima možete odrediti bolujete li od alergije i koji alergeni je izazivaju.

Kako prevenirati proljetnu alergiju?

“Bolje spriječiti nego liječiti” vrijedi i u slučaju alergija. Kako prevenirati nastanak proljetnih alergija? Kao prvo izbjegavati alergene koliko je to moguće, naročito za vrijeme velike koncentracije peludi u zraku. Tu nam može pomoći peludni kalendar. Peludni kalendar prikazuje početak, trajanje i kraj polinacije pojedine biljne vrste. Osnovna svrha peludnog kalendara je informiranje i prognoziranje o pojavi pojedinih sezonskih inhalacijskih alergena.

Pomoć u prevenciji alergijskog rinitisa nam mogu biti fiziološka otopina natrij klorida (soli) ili izotonični sprejevi morske vode kojima ćemo ispirati alergene sa nosne sluznice. Na tržištu postoje i sprejevi sa ektoinom koji imaju zaštitnu ulogu i smanjuju kontakt alergena i sluznice.

Alergije i prehrana

Nakon boravka na otvorenom, treba skinuti odjeću koju smo nosili vani i istuširati se kako bi isprali pelud koji je zaostao na kosi i koži. Zdravi stil života koji uključuje raznovrsnu, sezonsku prehranu, hidraciju i tjelesnu aktivnost pridonosi općem zdravlju pa i prevenciji alergija.

Kvercetin

Kvercetin, a nalazimo ga u crvenom luku ili kori crvene jabuke spada u skupinu bioflavonoida i osim protuupalnog ima antihistaminsko djelovanje pa pridonosi ublažavanju simptoma i prevenciji alergija. Može se uzimati u obliku dodataka prehrani.

Maslačak

Prevencija i smanjenje simptoma alergije može uključivati upotrebu korijena maslačka (Taraxacum officinale Weber) koji se može uzimati u obliku čaja ili standardiziranog ekstrakta u drenažnoj kuri, obično 3 tjedna, više kura godišnje. Na taj način rasterećujemo jetru i žuč, koje imaju važnu ulogu u imunološkom odgovoru pa samim time u nastanku alergija.

Crni kim

Biljka prevencije može biti i crni kim (Nigella sativa), točnije ulje crnog kima, čije uzimanje treba započeti barem 2-3 mjeseca prije očekivane alergije i nastaviti tijekom cijele sezone alergija. Konzumira se u obliku ulja ili uljnih kapsula.

Opnasti kozlinac

Korijen biljke opnasti kozlinac (Astragalus membranaceus) regulira neravnotežu imunološkog sustava koja dovodi do nastanka alergijske reakcije, a preporuka je početi s korištenjem pripravka mjesec dana prije očekivane sezone alergija, te nastaviti u potrebnoj dozi tijekom cijele sezone alergije. Na tržištu je korijen kozlinca dostupan u obliku tinktura, glicerolnih ekstrakata ili tableta.

Više o ovoj temi pročitajte na portalu Štitnjača.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.