Znanstveno ime roda Leccinum potječe od starotalijanskog jezika odnosi se na gljivu koja pripada porodici Boletaceae. Naziv vrste sastavljen je od riječi pseudo što znači sličan, a sufiks scabrum znači hrapav, pri čemu se mislilo na ljuske na površini stručka.
Pripadnike roda Leccinum često miješaju s vrganjima. Jestiva je gljiva dobre kvalitete. Rasprostranjenost i stanište: česta je gljiva sjeverne i središnje Europe, a česta je i u našim krajevima. Stvara mikorizne veze s običnim grabom, rjeđe s drugim listačama kao što su hrast, pitomi kesten, topola, breza ili lijeska.
Klobuk je promjera od 7 do 14 cm, kod mladih primjeraka oblika polukugle s podvijenim rubovima, a kasnije poprima oblik jastučića. Površina klobuka je neravna ili naborana i baršunasta na opip. Kožica je suha, za vlažnog vremena maslinastosmeđe boje ili je u različitim smeđesivim tonovima. Može biti i pepeljastog tona, u oker tonu, a nađu se vrlo svijetli primjerci bjeličastog klobuka. Kod starijih primjeraka se kožica može povući tako da su na rubu vidljive cjevčice plodnoga tijela, a po rubu su izražene brazde. Meso plodnog tijela je bijelo i mekano, a meso stručka vlaknasto, odnosno tvrdo. Prereže li se, poprimit će sivoljubičastu boju, a nakon toga će početi tamniti do gotovo crne boje.
Cjevčice su uske, mekane i ponešto vodenaste, otvori cjevčica su vrlo maleni i nepravilno okruglog oblika, bijele ili pješčanosive boje. Stručak je pun, visine od 5 do 13 cm i debljine do 4 cm, valjkast i obično zakrivljenog i zadebljanog dna. Boja je pri vrhu maslinasto siva, a u nižim dijelovima smeđa. Površina stručka je prekrivena ljuskama koje vremenom mijenjaju boju od bijele do svijetložute te na kraju bivaju tamnosmeđe. Spore su vretenaste, a otisak spora je smeđe boje.
Vrijeme branja je ljeto i jesen, od lipnja do listopada.
Miris i okus: prijatan okus i ugodan miris na gljive.
Kemijski sastav: gljive roda Leccinum sadrže preko 85 % tekućine zbog čega nakon sušenja ostaje vrlo malo od njih. Preostali postotci odnose se na bjelančevine, masti, celulozu i ugljikovodike. Sadrže i nešto mineralnih tvari neophodnih za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Hranjivu vrijednost čine i aminokiseline koje su isto tako od iznimne važnosti za organizam. Količina zastupljenih bjelančevina i aminokiselina ovisi o mjestu na kojem gljive rastu i načinu na koji se pripravljaju za konzumaciju. Sadrže i vitamine B grupe, askorbinsku kiselinu (C vitamin) i beta karoten iz kojega se u organizmu oslobađa vitamin A. Gljive vrste grabov dedek djeluju na KOH (kalij-hidroksid).
Upotreba: može se kuhati, pržiti, marinirati, sušiti, usoliti. Ne slovi kao ljekovita gljiva.
Slične vrste: vrlo sličan je brezov djed lat. Leccinum scabrum (Bull.) Gray čije meso za razliku od grabovog dedeka ne mijenja.