Ljeto u vrtu

86

Razdoblje sunčanog i stabilnog vremena s dosta visokim temperaturama nepovoljno djeluje na većinu gajenih biljaka. Sve biljke tijekom ljeta trebaju dosta vode, pa je navodnjavanje najčešće mjera koju provodimo u vrtovima tijekom ljetnih mjeseci.

Početak ljeta je razdoblje kada su cvjetnjaci u punoj cvatnji, ali zahtijevaju i puno pažnje. Potrebno ih je redovito zalijevati i bar jednom tjedno prihranjivati. Pri zalijevanju treba voditi računa da ne natopimo cvjetnu gredicu odjednom, već je bitno postupno davati vodu. Previše vode odjednom narušava strukturu tla i slijeva se s njezine površine prije nego što uopće dođe do korijena. Pri zalijevanju treba voditi računa da se ne prska po cvjetovima i listovima biljke, nego da se samo natapa tlo oko njih.

Zbog toga se ne preporučuje zalijevanje rasprskivačem, nego gumenim crijevom. Najbolje je zalijevati navečer ili rano ujutro dok se zemlja još nije ugrijala. Zaštita od štetočina Veoma bitno je i pregledavanje biljaka zbog štetnika i bolesti, da bi se na vrijeme moglo reagirati dok štete nisu znatne. Veoma važna mjera u njezi cvjetnjaka je i skidanje ocvalih cvjetova, kako bi biljka mogla nastaviti s daljnjom cvatnjom, kao i redovito okopavanje i uklanjanje korova. O zaštiti od korova treba voditi računa još od same sadnje biljaka. Da bismo spriječili rast korova, tlo između biljaka potrebno je malčirati, tj. zasuti organskim materijalom kao što je kompost, slama, piljevina, kora drveta i sl. Sloj malča trebao bi nakon slijeganja biti debeo najmanje 8-10 cm. Osim što se ovim postupkom sprječava rast korova, čuva se i vlaga u tlu. Skidanje ocvalih cvjetova Živice, posebno ligustrum, redovito orezujte, da ne postanu neuredne i da se pri dnu živice ne prestanu stvarati novi izboji i listovi.

Grmove koji su završili cvatnju također je potrebno orezati. To su uglavnom ukrasni grmovi proljetne i rane ljetne cvatnje koje je potrebno orezati odmah nakon što ocvatu. Tijekom ljeta izrast će novi izboji koji će cvjetati idućeg proljeća. Kada bismo ove grmove orezivali zimi ili početkom proljeća uništili bismo cvjetne zametke za iduću godinu. Kosidba travnjaka Ovoj skupini grmova pripadaju: jorgovan, forzicija, japanska dunja, dojcija, pajasmin, kerija, vajgela, suručica i dr. Pravilnim orezivanjem sprječava se nakupljanje starih grana s prorijeđenim listovima i pokojim cvijetom. Nekoliko najstarijih grana treba ukloniti, a ostale izboje prikratiti na dvije trećine dužine. Tanke i slabe grane orezuju se jače kako bi snažnije potjerale. Snažni i veliki grmovi se samo lagano prorjeđuju i oblikuju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.