Viktorija, najzastupljenija stolna sorta

125

Sorta je križanac kojeg su Leopodatu Victoria i Coridei Gheorghe stvorili u Institutu za hortikulturna istraživanja u Rumunjskoj križanjem sorata Cardinal i Afus Ali.

Sorta se brzo raširila u Rumunjskoj, a nakon uspješnih pokusa adaptacije prihvatili su je i mnogi vinogradari u Grčkoj, osobito u vinogradarskim zonama Kavala i Calcidica.

Vršak mladog izboja, otvoren, zelen, skoro goli, listići veliki, peterokutni sa 5 režnjeva. Sinus otvoren u obliku U, boje zelene, donja strana skoro gola. Grozd veliki piramidalan srednje zbijen, sa srednjom težinom cca 600-700 gr., bobica krupna, cilindrično – eliptična, boje zeleno –žute, srednje težine 10-12 gr. okus neutralan, kožica s malo maška, srednje debljine, jednolično obojena, meso hruskavo s dvije sjemenke.

Sorta je bujna, ima dobru rodnost bazalnih pupova, prikladna je za uzgojne oblike velike kao i one manje ekspanzije, može se uzgajati u obliku pergola (Tendone) ili manje razvijenih oblika uz žicu. Realna rodnost je 1,2. Malo je osjetljiva na pepelnicu i botritis.

Rodnost je velika: Na uzgojnim oblicima uz žice i armaturu (Spalliera) lako se postiže prirod 20 t/ha. Grozd je veliki piramidalan srednje zbijen, sa srednjom težinom oko 600-700 grama.

Boba je krupna, cilindrična – eliptično, zeleno-žute boje, srednje težine 10-12 grama. Pokožica je srednje debljine, jednolično obojena, meso hrskavo s dvije sjemenke. Viktorija dozrijeva sredinom kolovoza.

Vrlo je zanimljiva sorta zbog ranijeg dozrijevanja, odličnih svojstava grozda kao i zbog redovite rodnosti. U selekciji koja je izvedena u Vivai Cooperativi Rauscedo u suradnji s Vitrohellas naglašena je jednoličnost i zdravstvena čistoća sorte, pa stoga predstavlja vrijednu sortu za sve proizvođače stolnoga grožđa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.