Osnovna pravila rezidbe voćaka

117
Spread the love

Voćke cijepljene na kržljavije, manje bujne vegetativne podloge formiraju manje stablo koje je jednostavnije za uzgoj, rezidbu i ostale pomotehničke radove.

Pratiti kontinuirano najsuvremenija tehnološka znanja, koja svugdje u svijetu teže k tome, da se postigne takav koncept voćarenja, koji omogućava malu voćku na dohvat ruke (upotreba manje bujnih vegetativnih podloga jabuke M-9 i M-27) ili (zbog samohodnih platformi) čak veliku voćku, na kojoj je potrebno što manje ručnih radova (osim visoko produktivne berbe 2.000 ili više kg u 8 sati po beraču), koji moraju biti što jednostavniji, kako bi ih bilo moguće sprovesti jeftinijom i manje stručnom radnom snagom.

Postaviti minimalno standardizirani monitoring praćenja osnovnih podataka za definiranje načina i vremena rezidbe, operativne tehnike i intenziteta rezidbe, te ostalih pomotehničkih i agrotehničkih planiranih mjera u novoj proizvodnoj godini. Ti podaci su:

prošlogodišnja realizacija roda po sortama sa opterećenjem po stablu i omjerom kvalitete plodova i podacima prosječne debljine težine plodova i prosječne suhe tvari u njima.

  • rokovi početka i završetka berbe sa meteo-analizom vegetacijskih temperaturnih pragova od zadnjeg dana berbe do kraja vegetacije.
  • poslije berbna tehnologija foliarne ishrane eventualne upotrebe regulatora ili jesenske rezidbe
  • izračunat prosječni presjek debla na visini 20 cm od cijepljenog mjesta izračunat iz prosjeka barem 20 mjerenja po sorti
  • brze vlastite analize ili standardizirane 3 godišnje pedološke analize od studenog do veljače na N min
  • redovno ažurirani klimatološki podaci za apsolutne minimalne temperature naročito kod koštićavog voća.

Edukacija, trening i operativna organizacija rezidbe se implementiraju na osnovi analize gore navedenih podataka, što omogućuje siguran, stalan i kvalitetan rod, a ne strepljenje zbog vremenskih, a naročito neadekvatnih tehnoloških odluka u minuloj godini koja u pravilu povećavaju mogućnost alternance ili prevelikog opterećenja-roda.

Dakle rezidba voćaka ili kompletan sklop pomotehnićkih radova već dugo vremena nisu više nekad davno stečeno znanje, ljestve, škare i voćarska pila, nego zaista globalan pristup sa standardiziranim postupcima za postizanje jasno i jednostavno definiranog cilja kako svake godine postići visok i kvalitetan rod voća, po što nižoj proizvodnoj cijeni (na pr. jabuka po 0,7 do 0,9 Kn za kg).

Svaki od gore navedenih segmenata obrađivat ćemo postepeno uz postepeno poznavanje fiziologije rezidbe i iz tih znanja logičko implementirane praktičke ili operativne rezidbe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.