Gladiole, ljepotice jeseni

1579

Gladiola je vrtni cvijet koji svoje podrijetlo vuče iz južnih dijelova Afrike i iz područja Sredozemlja.

Ime je dobila po latinskoj riječi gladius što u prijevodu znači mač. Jedna je od omiljenijih cvjetnih vrsta među ljubiteljima cvijeća zbog svojih prelijepih i profinjenih cvjetova svih boja i nijansi čije cvjetanje traje između 10-14 dana. Danas obuhvaća preko 2000 sorti.

Osim kao vrtno cvijeće koristi se i kao rezano cvijeće. Temeljna značajka ove biljke jest uspravna stabljika, macoliki listovi i šesterolatični cvjetovi, koji svi gledaju u istom smjeru.

Lukovice gladiola se sade na sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra, u bogatu i rahlu zemlju, koja ne zadržava vlagu i dobro je drenirana. Mora se paziti da se lukovice ne posade previše plitko kako ne bi kada narastu u visinu bile nestabilne na vjetru. Najbolje ih je posaditi na 12-15 cm dubine, a razmak između gomolja ostaviti oko 20-tak centimetara. Kada se sade u skupini dovoljno blizu jedna druge, međusobno se podupiru i nije im potreban potporanj.

Potrebno ih je redovno zalijevati, te za vrijeme cvatnje dva puta mjesečno dodati malo tekućega mineralnog gnojiva. Ovisno od vrste gladiola će narasti od 30 cm pa sve do 150 cm visine.

Iako gladiola prvenstveno pripada u skupinu proljetnih lukovica, tj. lukovice koje se sada u proljeće, a cvjetaju ljeti, njezini profinjeni cvjetovi postaju sve traženiji i popularniji i tijekom kasne jeseni za blagdan svih svetih 1.studenog za dizajniranje cvjetnih aranžmana. Ukoliko želite da vam gladiole procvjetaju u ovom razdoblju godine lukovice je potrebno posaditi već početkom kolovoza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.