Potkivanje konja

4682

Potkivanje podrazumijeva pripremu i korekciju kopita s ciljem postavljanja potkovice. Potkivanje se može vršiti s ručno izrađenom ili tvorničkom potkovicom koja može biti napravljena od čelika, aluminija ili neke plastične mase.

potkivanje

Potkovica se na kopito može pričvrstiti pomoću potkivačkih čavala ili se može zalijepiti. Potkovice mogu imati po jednu do dvije kapice koje se mogu nalaziti na prstu ili postranom dijelu. Kapice mogu biti izvedene iz dodanog ili osnovnog materijala od kojeg je izrađena potkovica. Na potkovicu se dodatno mogu montirati navojni švarci s ili bez vidijskog vrha ili obični konusni vidijski usadnici. Usadnici i švarci olakšavaju kretanje konjima po cestama i sklizavim putevima te sprečavaju klizanje i ozljede nogu do kojih može doći.

Kada govorimo o pričvršćenju potkovice pomoću potkivačkih čavala, potkivanje može biti vruče ili hladno. Kod hladnog potkivanja, prije pričvršćenja potkovice na kopito ne vrši se njeno zagrijavanje dok se kod vručeg potkivanja potkova zagrijava na temperaturu od cca. 1000 °C i na kratko prislanja na prethodno obrađeno kopito.

Takav način potkivanja ima u odnosu na hladno potkivanje nekoliko prednosti, a to su:

1.  Vrućim potkivanjem ne dolazi do prekomjernog isušivanja kopita. Naprotiv, ono zapravo pomaže u regulaciji sadržaja vlage u kopitu jer se njime zapravo vlaga koja je prisutna u kopitu, u kopitu i zadržava. Ispitivanja su pokazala da su vruće potkivani konji u dolini rijeke Rio Grande u Texasu, SAD gdje prosječna godišnja količina oborina iznosi svega 33 cm, imali puno bolja i zdravija kopita od konja koji su bili hladno potkivani. S druge strane vruće potkivani konji koji su većinu godine stajali u vodi i blatu imali su vidno jača kopita bez pojave raspucanih kopitnih zidova.

2.   Pošto je kopitni zid sastavljen od tisuće tankih prozirnih vlakana koje nazivamo tubulusi, vrućim potkivanjem dolazi do njihove kauterizacije i očvršćivanja, a time i do očvršćivanja kompletnog kopitnog zida. Kod hladnog potkivanja vrhovi tubulusa ostaju oštećeni zbog povlačenja turpije po kopitu. To možemo usporediti s npr. konopom koji smo netom presjekli. Ako nekim izvorom topline ne obradimo završetak konopa, konop će nam se listati i za par dana postati će neupotrebljiv.

3.   Od vrućeg potkivanja, potkivaču je puno lakše fino podesiti i oblikovati potkovu u odnosu na kopito. Također, puno je jednostavnije postići idealno poravnanje kopita u odnosu na potkovu. Možemo reći da je spoj kopita i potkove kod vrućeg potkivanja puno čvršći i stabilniji.

4.   Još jedan razlog je sposobnost topline da uništi sve bakterije i gljivice na površini kopita prije nego oni uđu unutar kopita i izazovu neku infekciju. Dokazano je da se vrućim potkivanjem sprečava bolest bijele linije (SEEDEY TOE). Možemo reći da se vrućim potkivanjem provodi sterilizacija kopita.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.