Kako hraniti konje?
Konji, za razliku od ostalih biljojeda, nemaju složen želudac. Probava se kod konja događa u crijevima, tj. fermentacija se odvija u velikom slijepom crijevu,...
Hrvatski posavac
U narodu ga još zovu posavski konj, posavec i posavski bušak. Kao što mu ime govori, nastao je na području slivnog toka rijeke Save...
Lipicanac
Izvorno uzgojno područje je Lipica u Sloveniji, a uzgoj se proširio na Hrvatsku, Austriju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Rumunjsku, Vojvodinu, Srbiju, Crnu Goru, Italiju,...
Lipicanac, jedna od najstarijih kulturnih pasmina u Europi
Kao godina početka postojanja lipicanske pasmine uzima se 1580. godina kada je utemeljena ergela Lipica (Slovenija), a prvi lipicanci na hrvatsko tlo dolaze 1700....
Kada početi s napasivanjem u proljeće?
Pašnjaci izlaze iz zime oslabljeni i iscrpljeni od niskih temperatura, golomrazica…
Važno je u proljeće ih pustiti da dovoljno narastu i počnu proizvoditi hranjive tvari...
Dobrobit konja i dionika u konjičkom sportu
Fédération Equestre Internationale (FEI) je međunarodna krovna organizacija koja propisuje pravila za olimpijske konjičke discipline: preponskog i dresurnog jahanja te eventinga kao i pravila...
Kako postići stabilniji udio mahunarka u smjesama?
DTS/TDS s udjelom mahunarka 30 – 60%, čine se optimalnim zbog više razloga: velike količine simbiozno vezanog N2 iz zraka, visokih prinosa krme visoke...
Međimurski konj
Međimurski konj nastao je na prostoru Međimurja koje je u obliku trokuta geografski ograničeno prirodnim granicama koje čine rijeke Drava i Mura te na zapadnoj...
Koliko dana nakon oždrebljenja se može pripustiti kobila?
Kobila se nakon ždrijebljenja može ponovno pripustiti onda kada se u potpunosti oporavila od poroda te kada je ušla u novi ciklus (estrus) što...
Koliko paše treba konju?
Količina krme koju pašnjak može dati varira ovisno o godišnjem dobu, botaničkom sastavu pašnjaka, trajanju ispaše i menadžmentu pašnjaka.
Osim onoga što konji konzumiraju, mora...
Priprema i održavanje pastuha u rasplodu
Pastuh ima ključnu ulogu u rasplođivanju svih pasmina i kategorija konja jer se, neovisno o tome koristimo li ga za prirodni pripust, umjetno osjemenjivanje...
Kako pravilno koristiti žitarice u hranidbi konja?
Pojedini uzgajivači premalo pozornosti posvećuje problematici hranidbe konja i bolestima koje nastaju kao pogreška u sastavljanju obroka.
Najčešće se svodi na osobna iskustava pritom se...
Kako postići stabilniji udio mahunarka u smjesama?
DTS/TDS s udjelom mahunarka 30 – 60%, čine se optimalnim zbog više razloga: velike količine simbiozno vezanog N2 iz zraka, visokih prinosa krme visoke...
Maleus kopitara
Maleus je obično kronična bakterijska zarazna bolest kopitara koja je veoma opasna i za ljude. U posljednjih nekoliko desetljeća ove bolesti nema u Europi.
Uzročnik...