Shagya araber

208

Uzgoj Shagya arapa zapoceo je 1789 godine osnivanjem Austro-Ugarske drzavne ergele Babolna.

U to vrijeme pasmina se nazivala “Arab rasa” (Arapski konj, bez oznake punokrvan). Uzgojni cilj je bio stvoriti konja za potrebe vojske, križajući punokrvne arapske pastuhe s provjerenim lipicanskim, nonius, gidran i engleskim kobilama (isključivo sa tadašnjih vojnih ergela), a koje su vec imale veliki udio arapske krvi u svom porijeklu.

Ovim križanjem željelo se sačuvati osobine punokrvnog arapa (ljepota, izdržljivost, dobra narav, skromnost u ishrani, i dr.) i stvoriti dovoljno snažnog konja za veće i teže jahače i za zapregu.

Sa uzgojem se uskoro započelo i na ostalim ergelama Austro-Ugarske monarhije (Radautz, Mezohegyes,Topolcanky, Kabiuk, Mangalia, Janow Podlasky, Borike), nabavkom kobila iz Babolne i uvozom punokrvnih arapskih pastuha uglavnom iz Sirije.

Od samog početka matične knjige vođene su s velikom pažnjom i današnji konji imaju poznato porijeklo preko 20 generacija unatrag, a cijelo vrijeme ispitivala se radna sposobnost pod sedlom i u zaprezi.

Godine 1978. pasmina je nazvana Shagya arap, po punokrvnom arapskom pastuhu Shagya oždrebljenom 1830. u Siriji, kako bi se mogla razlikovati od drugih (nepunokrvnih) arapskih konja, koji nisu porijeklom sa Austro-Ugarskih ergela, te je definirano da Shagya arap u četvrtoj generaciji svog pedigea ne smije imati više od 9 punokrvnih arapa.

Time se željelo spriječiti stvaranje “nečistog” punokrvnog arapa budući da je postojala tendencija prekomjernog korištenja punokrvnih arapskih pastuha.

Osim toga, konji moraju zadovoljavati određene kriterije, sto se tiče visine (150-160 cm), opsega cjevanice (min. 18 cm), itd., te da vuku porijeklo sa prethodno spomenutih Austro-Ugarskih ergela (Babolna, Radautz,Topolcanky, Kabiuk, Mangalia, Janow Podlasky, Borike i Karađorđevo) i od punokrvnih arapa.

Danas, Shagya arap nema više ulogu vojnog konja već se koristi u enduransu () jahanje i vožnja) , preponskom sportu, dresuri i zaprežnom sportu. Osim toga koristi se i kao oplemenjivač u drugim uzgojima.

Pobjednik Svjetskog prvenstva u endurancu, održanom 2006. god u Aachenu bio španjolac sa Shagya kastratom Hungares, iz linije Siglavy Bagdadi.

Što se tiče linije pastuha, Shagya je samo jedna od njih koja se odlikuje snažnim i visokim konjima izuzetnih hodova.

Ostale poznate linije su: Mersuch, Dahoman, Koheilan, Hadban, El Sbaa, Amurath, Kemir, Jussuf, Siglavy, Siglavy Bagdadi, Kuhaylan Zaid (postoji i na ergeli Kabiuk) i druge, a svima su im bili osnivači punokrvni arapski konji uvezeni iz Arabije za vrijeme brojnih ekspedicija koje je organizirala i financirala Austro-Ugarska monarhija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.