Metode obuzdavanja konja

2935

U nekim situacijama može se dogoditi da konja treba potpuno ili djelomično obuzdati, da bi izbjegli nastajanje nekih novih problema, povrh onih koje želimo riješiti.

konj

Te metode treba koristiti što je manje moguće, dakle samo kada doista nema drugog načina, jer zapravo predstavljaju psihološko nasilje nad konjem.

Ritanje konja možemo spriječiti

Tako da ga uhvatimo za jednu nogu i držimo je podignutu. Izgubivši jedan od oslonaca, konj se više ne će moći odraziti i ritnuti, no ako ga to ne bi moglo zadržati, treba pribjegnuti sponama, pomoću kojih ćemo mu blokirati noge. Postupak treba prepustiti stručnjaku u kojeg imamo povjerenja, jer pogrješno vezivanje konopa može izazvati ozljede (tj. rane na koži nastale trenjem konopa, koje su veoma bolne i teško zacjeljuju, te zahtijevaju neprekidno liječenje kroz duži vremenski period).

Konja će često više uplašiti nepoznati predmet koji držite u ruci od same vaše intervencije; dajte mu vremena da ga upozna!

Neka ga vidi i onjuši. Kad ništa drago ne pomaže i kada je stvar hitna pokrijte konju glavu ili mu nešto ovijte preko očiju, no ta metoda ima trajne negativne posljedice i konj će u budućnosti biti samo još nepovjerljiviji prema nama.

U svim situacijama u kojima morate brzo konja udaljiti oci boksa morate djelovati odlučno, ali bez vike i uzbuđivanja, kako ga ne bi preplašili više nego već jest. Pokušajte ga umiriti smirenim tonom i veoma niskim glasom.

Sjetite se da je boks za konja ugodnost i sigurnost, te je razumljiv otpor koji bi mogao pružiti, bez obzira o kako hitnoj i opasnoj se situaciji radilo.

Za trenutno obuzdavanje konja dovoljno je da mu podignemo jednu nogu.

Kliješta za nozdrve su koliko djelotvorna, toliko ili još više okrutno i brutalno sredstvo za obuzdavanje konja, ali se nažalost i previše koriste. Toplo vam preporučujem da ih nipošto ne upotrebljavate, jer doista izazivaju dugotrajnu obamrlost tog dijela njuške, te uzrokuju teška oštećenja osjeta njuha, toliko važnog ovoj životinji u raspoznavanju hrane.

Promjena našeg ponašanja prema konju, izazvat će i promjene kod njega, katkad i veoma radikalne.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.