Prednosti dodavanja mahunarki u pašnjake

75

Pašnjaci sastavljeni isključivo od trava ne osiguravaju velike energetske potrebe mladih konja, konja za teški rad niti kobila u laktaciji, a vjerojatno nisu prikladni ni za konje s prekomjernom težinom ili s određenim metaboličkim stanjima.

Mahunarke kao što su lucerna i bijela djetelina mogu zadovoljiti povišene potrebe i mogu se sijati s travama kako bi se poboljšala nutritivna vrijednost krme. Lucerna i djeteline sadrže više probavljive energije i sirovih proteina od trava. Dobra su opcija za vlasnike koji žele ograničiti hranjenje svojih konja žitaricama.

DTS osim već navedenih prednosti nude dodatne pogodnosti, uključujući:

– bolju kontrolu korova u travnjaku: bolji raspored različitih biljnih vrsta nad tlom i u tlu u DTS smanjuje zakorovljenost travnjaka u odnosu na monokulture
– poboljšanu sezonsku distribuciju (dostupnost) krme (ravnomjerniji raspored prinosa tijekom vegetacije od trava): mahunarke i smjese u kojima dominiraju mahunarke imaju obično 3-5 uravnoteženijih otkosa godišnje u odnosu na trave koje u prvom otkosu daju oko 70% ukupnog godišnjeg prinosa krme.

Iako su česte u konjskom sijenu, mahunarke se rijetko pasu u monokulturi. Lucerna se može napasati kao pojedinačna vrsta ili pomiješana s travom, no treba napomenuti da je lucerna primarno namijenjena košnji. Crvena ili bijela djetelina se ne obnavljaju dobro nakon konjske paše, pa je najbolje pomiješati ih s travama.

Konji rado jedu mahunarke pomiješane s travom, a veću sklonost pokazuju crvenoj i bijeloj djetelini, nego lucerni. Nekoliko karakteristika sijena lucerne čine ga jednim od najpoželjnijih sijena za konje:

– vrlo je ukusno. Većina konja će lako konzumirati sijeno lucerne. Međutim, zbog njegove visoke ukusnosti, unos se mora ograničiti kako se konji ne bi prejedali i dobili kolike.

– bogato je energijom. Sijeno lucerne ima 120 % više energije po jedinici težine nego zobeno sijeno. Stoga je potrebno manje sijena da bi se zadovoljile potrebe konja za hranjivim tvarima pri hranjenju sijenom lucerne. Međutim, visok sadržaj energije može dovesti do prekomjernog hranjenja i debljanja konja.

– obiluje proteinima. Sijeno lucerne bogato je kvalitetnim proteinima. Vrijednosti sirovih proteina mogu biti i od 18 – 19 % pa i više. Ljudi su nekoć mislili da hranjenje konja sijenom lucerne uzrokuje oštećenje bubrega zbog pojačanog mokrenja i proizvodnje amonijaka. Sada shvaćamo, međutim, da se višak proteina u lucerni pretvara u energetske spojeve, a dušik proizveden u ovoj pretvorbi mora se eliminirati kao amonijak.

– dobar je izvor vitamina i minerala. Ako se pravilno pripremi, sadržaj vitamina C bit će visok. Omjer kalcija i fosfora je oko 6:1 i mora se uzeti u obzir pri hranjenju mladih konja u razvoju.

Sijeno djetelina slično je sijenu lucerne, jer su ista porodica mahunarki. Obično se za košnju s travama miješaju crvena djetelina, smiljkita i esparzeta, a za napasivanje se najčešće koristi bijela djetelina, a može i smiljkita.

Takva sijena obično sadržavaju 14 – 16 % sirovih proteina. Napasivanje crvene djeteline može uzrokovati »slinjenje” konja (pretjerano lučenje sline koje ne šteti konju). Prekomjerno lučenje sline najčešće nastaje kada konji jedu biljke zaražene gljivicom Rhizoctonia leguminicola. Ova gljivica raste na mahunarkama svih vrsta. Gljivica proizvodi slaframin, a upravo taj mikotoksin izaziva slinjenje.

Gljivica »cvjeta” u hladnim, mokrim i vlažnim uvjetima. Jedini način za liječenje slinjenja je odvođenje konja s pašnjaka gdje su gljivice prisutne i problem će biti brzo riješen.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.