Suzbijanje kupusne muhe

3796

Mnogi stručnjaci je smatraju jednim od najvažnijih štetnika kupusa.

Odrasla muha slična je kućnoj muhi, duljine tijela 5-7 mm. Ličinke su bijele do svijetložućkaste boje, a tijelo im se sužava prema naprijed. Duljina ličinki iznosi do 10 mm. Ličinke napadaju korjenov vrat i korijenje, a napadnuti dijelovi gnjile i na takvim mjestima možemo pronaći veći broj ličinki. Posebno su ugrožene mlade biljke koje u početku napada venu, poliježu te na kraju propadaju, dok starije biljke zaostaju u rastu i obično ne formiraju glavu.

Lišće napadnutih biljaka mijenja boju u olovnosivu ili plavoljubičastu. Napadnute biljke se lako čupaju iz tla. Kod nas najčešće razvije 3-4 generacije tijekom godine, s time da prva generacija pričinjava najveće štete

Suzbijanje

U onim područjima uzgoja kupusa gdje je kupusna muha prisutna u većoj mjeri potrebno je provoditi redovite mjere zaštite. Uništavanje ostataka kupusnjača je mjera koja će smanjiti napad. Svakako, potrebno provoditi i kemijske mjere zaštite koje se sastoje u potapanju presadnica kupusnjača prije sadnje u jedan od insekticida na osnovi (imidakloprida ili klorpirifosetila) ili zalijevanje nakon sadnje istim. Učinkovitom se pokazala i mjera rasipanja zemljišnih insekticida oko vrata korijenja (Dursban G 7,5), nakon presađivanja.

U vrijeme leta muhe i odlaganja jaja biljke se mogu prskati insekticidima (Chromgor 40 ili Perfektion), uz utrošak veće količine škropiva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.