Skladištenje krumpira

5438
Spread the love

Svima nam je dobro poznato kako se kod skladištenja krumpira redovito pojavljuju i određeni gubici.

skladiste

Oni se, ustvari, podrazumijevaju te se toleriraju gubici do 10 posto, što znači da će na kraju čuvanja krumpir na težini izgubiti barem 7-10 posto od ukupne uskladištene količine. Međutim, prave poteškoće se javljaju kada gubici iznose mnogo više, nerijetko i preko 30 posto. Na velikoj količini uskladištenog krumpira to su izrazito veliki gubici, koji sam promet s konzumnim krumpirom čine više nego nerentabilnim.

Stoga krumpir za jelo treba pravilno i uskladištiti i to na temperaturu od 4-5 stupnjeva C. To se može postići samo u odgovarajućim hladionicima s automatskom ventilacijom. Kako je našim proizvođačima, prekupcima i nakupcima takav prostor nemoguće osigurati, krumpir se obično skladišti u podrumima, na tavanima, u raznoraznim spremištima i trapovima, tj. tamo gdje nipošto ne vladaju optimalni uvjeti temperature i vlage. Kao posljedica toga krumpir pušta klice koje se moraju skidati i po nekoliko puta. Razumljivo je da uslijed toga krumpir gubi na težini i kakvoći, a mjesto na kojem probija klica idealno je za prodor bakterija i gljivica koje u konačnici dovode do gnjiljenja krumpira. Zbog svega toga je uskladišteni krumpir nužno adekvatno i zaštititi.

Kako bi spriječili gubitke koji nastaju klijanjem krumpira u skladištu, nužno je gomolje prije samog uskladištenja tretirati praškom koji sprječava klijanje konzumnog krumpira. U tu svrhu gomolje tretiramo pripravkom NEO STOP ili TUBERITOM N u količini od 100 grama na 100 kg krumpira čime je krumpir zaštićen od klijanja u trajanju od tri mjeseca. Uporaba navedenog praška je više nego jednostavna.

Dovoljno je pri spremanju krumpira u vreće, u trapove ili na hrpe isti jednolično zaprašiti. U novije vrijeme, za prašenje krumpira TUBERITOM, vrlo su se praktične pokazale obične papirne vreće poput vreća od mekinja i sl. Ako je pak riječ o debelim naslagama, zaprašivanje treba provoditi po slojevima. Zaprašuju se suhi gomolji koje prije same uporabe treba dobro oprati. Karenca za NEO STOP i TUBRITE N iznosi 42 dana. Osim sprečavanja gubitaka koji nastaju klijanjem krumpira, ovi pripravci neizravno onemogućava prodor bakterija i gljivica u gomolj te time otklanja i pojavu opasnog gnjiljenja krumpira. Pored toga, značajnije se smanjuju gubici koji se pojavljuju disanjem uskladištenih gomolja čime se gomolji štite i od gubitka vlage i hranjivih tvari.

S druge strane, sjemenski krumpir nipošto ne smijemo prašiti navedenim preparatom niti taj isti krumpir smijemo držati u neposrednoj blizini zaprašenog krumpira. Dakle, kada sve sagledamo, jednom riječju, možemo ustvrditi da ukoliko krumpir za jelo zaprašimo NEO STOP-om ili TUBERITOM N, značajnije ćemo smanjiti gubitke koji se javljaju pri njegovu skladištenju, dok će sam krumpir ostati svjež i ukusan do uporabe.

Mirovanje krumpira traje od 2 do 5 mjeseci, prvenstveno u ovisnosti od sorte. Tako je dobro poznato kako je prvak u čuvanju sorta Romano. Naime, Romano je sorta krumpira koju osim velike kakvoće krasi osobina da se lako čuva iz razloga što vrlo sporo klija. Uslijed toga i sami gubici kod skladištenja ove sorte su iznimno maleni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.