Suzbijanje crvenog pauka u zaštićenim prostorima

9029

Crveni pauk ubraja se u grinje – Acarina i jedan je od značajnijih štetnika povrća u zaštićenim prostorima.

crveni pauk1

Odrasli su veoma nježni, ovalnog gotovo prozirnog tijela, dužine oko 1 mm. Na leđnom dijelu imaju tamne mrlje. Odrasli oblik crvenog pauka ima 4 para nogu. Jaja su mala, okrugla, bjeličasta, donekle prozirna i teško se vide golim okom. Simptomi zaraze vrlo su karakteristični i lako se uočavaju. Na licu lista nastaju klorostične točkice. List djeluje kao da je od mramora. S porastom intenziteta zaraze pjegice postaju veće i međusobno se spajaju. Takvi listovi žute između nervature i na kraju se osuše.

Ovaj pauk je vrlo čest i i opasan štetnik, naročito u sušnim godinama. Napada mnoge vrste biljaka, od samoniklih do kulturnih. Najveće štete izaziva na krastavcu, tikvicama, paradajzu, paprici, lubenici i dr. Svi pokretni stadiji pauka izazivaju štete sisanjem biljnih sokova. U povoljnim uvjetima pauk se razvija brzo, a zbog visokog potencijala razmnožavanja njegove zaraze se naglo šire i izazivaju velike štete.

Najpovoljniji uvjeti za razvoj pauka su niska relativna vlažnost zraka, između 45 i 50% i visoka temperatura 30-32°C, kao i obilje svjetla. U ovakvim uvjetimaa ima više generacija tokom vegetacije.

Pauka treba kemijski suzbijati već na samom početku zaraze. Akaracidi, koji se protiv njega koriste, kontaktnog su djelovanja, a kako su svi razvojni stadiji na naličju listova, potrebno je postići dobru pokrovnost. To je moguće s prskalicama visokog pritiska, koje daju vrlo sitne kapljice uz utrošak velikih količina tekućine.

Od insekto-akaricida dozvolu za primjenu imaju: Kofumin 50 0,05-0,2% (samo za primjenu iznad biljaka u plastenicima zbog otrovnosti, naročito na krastavcu): zatim Basudin 40, Radotion E- 50, Actellic 50, te akaricidi Neuron 500 EC, Pinoron i Apollo 50-SC. Neuron i Pinoron pokrivaju sve razvojne stadije: jaja, ličinke i odrasle oblike, dok Apollo djeluje samo na ličinke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.