Suzbijanje crvenog pauka u zaštićenim prostorima

10644
Spread the love

Crveni pauk ubraja se u grinje – Acarina i jedan je od značajnijih štetnika povrća u zaštićenim prostorima.

crveni pauk1

Odrasli su veoma nježni, ovalnog gotovo prozirnog tijela, dužine oko 1 mm. Na leđnom dijelu imaju tamne mrlje. Odrasli oblik crvenog pauka ima 4 para nogu. Jaja su mala, okrugla, bjeličasta, donekle prozirna i teško se vide golim okom. Simptomi zaraze vrlo su karakteristični i lako se uočavaju. Na licu lista nastaju klorostične točkice. List djeluje kao da je od mramora. S porastom intenziteta zaraze pjegice postaju veće i međusobno se spajaju. Takvi listovi žute između nervature i na kraju se osuše.

Ovaj pauk je vrlo čest i i opasan štetnik, naročito u sušnim godinama. Napada mnoge vrste biljaka, od samoniklih do kulturnih. Najveće štete izaziva na krastavcu, tikvicama, paradajzu, paprici, lubenici i dr. Svi pokretni stadiji pauka izazivaju štete sisanjem biljnih sokova. U povoljnim uvjetima pauk se razvija brzo, a zbog visokog potencijala razmnožavanja njegove zaraze se naglo šire i izazivaju velike štete.

Najpovoljniji uvjeti za razvoj pauka su niska relativna vlažnost zraka, između 45 i 50% i visoka temperatura 30-32°C, kao i obilje svjetla. U ovakvim uvjetimaa ima više generacija tokom vegetacije.

Pauka treba kemijski suzbijati već na samom početku zaraze. Akaracidi, koji se protiv njega koriste, kontaktnog su djelovanja, a kako su svi razvojni stadiji na naličju listova, potrebno je postići dobru pokrovnost. To je moguće s prskalicama visokog pritiska, koje daju vrlo sitne kapljice uz utrošak velikih količina tekućine.

Od insekto-akaricida dozvolu za primjenu imaju: Kofumin 50 0,05-0,2% (samo za primjenu iznad biljaka u plastenicima zbog otrovnosti, naročito na krastavcu): zatim Basudin 40, Radotion E- 50, Actellic 50, te akaricidi Neuron 500 EC, Pinoron i Apollo 50-SC. Neuron i Pinoron pokrivaju sve razvojne stadije: jaja, ličinke i odrasle oblike, dok Apollo djeluje samo na ličinke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.