Influenca ili gripa konja

1572

Influenca konja je vrlo kontagiozna zarazna bolest kopitara koju izaziva virus (virus Influenzae), a po svojoj raširenosti predstavlja pravu svjetsku zarazu.

konji

Niske temperature pomažu očuvanju virusa, dok ga sunčeve zrake brzo unište. Influenca konja se širi putem zraka iskašljanim kapljicama koje sadrže virus.

Obole kopitari bilo koje dobi, a pogotovo mlađi. Prvi simptom bolesti je povišena temperatura, a uporedo se javi kašalj, najprije suh i bolan a kasnije vlažan. Ukoliko se odmah poštede od rada, životinje se brzo oporave, a u suprotnom se bolest obično pogorša, nerijetko uz pojave upala pluća i pojavom edema na nogama.

Primjećuje se da iz očiju i nosa izlazi veća količina sluzavog sadržaja, a nekad se pojavi i žutica. Kod bolesnih konja disanje je otežano, pojačana je žeđ a apetit je uglavnom očuvan, iako životinje jedu manje u odnosu na ranije.

Također se primjećuje da konji otežano hodaju, a ponekad se javi i pobačaj. Oboljele životinje treba poštedjeti od rada desetak dana, a u liječenju se mogu upotrijebiti antibiotici radi sprečavanja sekundarnih infekcija.

U cilju sprečavanja ove bolesti u svijetu se uspješno primjenjuju vakcine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.