Zanimljivosti o raži

4139
Spread the love

Raž (lat. Secale cereale) strna je žitarica, za koju se smatra da se počela uzgajati oko 1500 god pr.kr. na području današnje Turske.

Od tada se proširila u okolna područja. Njena upotreba u prehrambenoj industriji seže od proizvodnje brašna pa do piva i viskija. Uzgaja se kao krmna kultura te u industriji octa. Smatra se da neki njezini ekstrakti imaju antialergijsko djelovanje, što nije znanstveno dokazano.

Raž sadrži dosta proteina te vitamina A, E i B. Samooplodna je biljka dugog dana. Najviše se uzgaja u planinskim i brdskim područjima. U nizinama se sije krajem rujna i početkom listopada, a u brdima početkom rujna. Izboji su pri nicanju crvenkasto-ljubičasti.

Raž spada u red Poales, porodicu Poaceae, podporodicu Pooideae, rod Secale. Ima manje vrsta raži i formi nego pšenica. Rodu Secale pripadaju tri podroda, silvestria, cuprinovii i cerealia. Ovaj rod ima 14 vrsta od kojih su jedna korovska (Secale segetale), 12 divljih i jedna domicilna (Secale cereale). Sve vrste raži imaju 7 kromosoma (2n=14). Gajena raža ima 35 varijeteta, ali je za poljoprivrednu proizvodnju važan samo jedan – Secale cereale var. vulgare.

U usporedbi sa pšenicom, raž brže raste, ima jači korjenov sistem, bolje podnosi sušu, bolje iskorištava hranljive tvari iz zemljišta, bolje podnosi niske ali ne i visoke temperature, bolje se busa, ranostasnija je te ranije klasa za 15-20 dana ali sazrijeva prije za 7-8 dana. Fiziološko sazrijevanje se završava kroz 20-30 dana poslije pune zrelosti.

Raž ima dugi stadij jarovizacije, koja traje 8-12 dana na temperaturi 5-10°C kod jarih formi a kod ozimih jarovizacija traje 20-55 dana na temperaturi od 2 do 0°C. Dužina svijetlosnog stadija je različita i povezana je sa geografskim porijeklom. Neke sorte traže dužinu osvetljenja 14 sati u toku 10-20 dana, a neke klasaju pri 14-satnom osvjetljenju za 5-10 dana. Busanje počinje 2-3 dana posle formiranja trećeg lista, ili 14 -15 dana posle nicanja. Busanje najbolje prolazi na srednje dnevnoj temperaturi od 12°C, uz povoljnu vlažnost.

Vlatanje počinje rano u proljeće, 17-18 dana poslije kretanja vegetacije, pri srednjim dnevnim temperaturama od 11-12°C. Klasanje u našim uvjetima počinje u svibnju. Ono traje 12-13 dana, pri srednje dnevnoj temperaturi od 14 do 15°C.

Cvijetanje i oplodnja kod raži nastupa 7-12 dana poslije klasanja a pri povoljnim uvjetima kroz 20 dana. Cvijetanje traje 10-15 dana. Raž je stranooplodna biljka, pa se oprašivanje vrši vjetrom. Tada je potrebno umjereno toplo vrijeme i povoljna vlažnost zraka. Ukoliko su vremenski uvjeti nepovoljni, mnogi cvjetovi ostaju neoplođeni, a klas ostaje djelomično prazan. Cvijetanje i oplodnja je najefikasnija kod temperature 10-14°C. Cvijetanje jednog klasa traje 3 dana. U toku dana, najintenzivnija cvatnja je između 7-9 i 16-17 sati.

Raž ima skromije zahtjeve prema uvjetima uspjevanja u odnosu na pšenicu, pa i na ostala prava žita. U pogledu temperatura, proizvodni optimum za nicanje raži je 6-12°C (biološki minimum je 1-2°C), formiranje vegetativnih organa 12-16°C (biološki minimum 4-5°C), formiranje generativnih organa i cvetanje 16-20°C ( biološki minimum 10-12°C) i za plodonošenje i sazrijevanje 16-22°C (biološki minimum 10-12°C). Ovakav odnos raži prema temperaturama, omogućava da ona raste i u toku zime. Raž ne izmrzava na -25°C, a najotpornije sorte čak ni na -35°C. Etape organogeneze su slične kao kod pšenice.
Za ozimu raž bitna je dovoljna opskrba zemljišta vlagom u jesen kada se ona nalazi u fazi busanja. Inače je ona zbog dobro razvijenog korijenovog sistema otporna na sušu.

Raž ima skromne zahtijeve prema zemljištu. Dobro uspjeva na podzolima, pjeskovitim ilovačama, čak i na čistim pjeskuljama na kojima mogu uspjevati samo još lupina i krumpir. Ona se može uzgajati i na kiselim zemljištima gde je pH – 5,3.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.