Smeđa breskvina lisna uš

1178

Na breskvi i nektarini živi veći broj lisnih ušiju. Iz godine u godinu te voćne vrste su sve češće napadnute smeđom breskvinom lisnom uši.

smedja us

Naime, među više vrsta lisnih ušiju koje na breskvi i nektarini prave manje ili veće štete, posljednih godina je sve izraženiji napad smeđe breskvine lisne uši. U zadnje vrijeme smeđa breskvina lisna uš proizvođačima breskve i nektarine sigurno zadaje više glavobolje nego sve ostale vrste lisnih ušiju koje se javljaju na tim voćnim vrstama.

Naime, u vrijeme pojave smeđe breskvine lisne uši neke rane sorte breskve i nektarine su gotovo zrele, druge dozrijevaju, a dosta sorti je pred fazom zrenja, pa je suzbijanje uši insekticidima nemoguće, odnosno otežano. Smeđa breskvina lisna uš je žutosmeđe boje, duga 1,5-2 mm. Tijelo uši je jako ispupčeno i u prednjem dijelu prošireno.

Za vrstu je karakteristično da prezimi kao ličinka ili odrasla ženka na korijenu napadnutih voćaka. Uš napada samo breskvu i nektarinu. Naseljava vršne dijelove mladara. Već u početku pojave uš se javlja u visokoj brojnosti, tako da za samo nekoliko dana sva stabla budu napadnuta, odnosno vršni dijelovi gotovo svih mladara budu ukovrčani. Sisanjem sokova izaziva snažno kovrčanje listova.

Naime, napadnuto vršno lišće se slabije razvija te ostaje sitnije. Napadno je zahvaćen veći broj listova koji se jako kovrčaju pa se na vrhu mladara stvara klupko zgužvanih listova. Napadnute voćke se zbog toga lako zapažaju i s veće udaljenosti.

Karakteristično je da ukovrčani listovi kasnije posmeđe, potpuno se sasuše, ali ne otpadaju već na mladaru ostaju do kasno u jesen, kada su zdravi listovi već davno otpali. Na mjestu napada uši, internodiji mladara su skraćeni. Kada nakon prestanka sisanja sokova mladar nastavi s rastom, mladar je na mjestu napada koljenasto povijen prema dolje.

Suzbijanje

Kako se smeđa breskvina lisna uš javlja u vrijeme kada su već neke sorte breskve i nektarine zrele, to na tim sortama suzbijanje lisne uši insekticidima nije moguće. Zbog toga u vrijeme početka pojave uši na nadzemnim dijelovima voćke, treba biti što češće u voćnjaku i čim se zapazi kovrčanje pojedinih listova, vrhove takvih mladara treba odsijecati i uništiti. Ako su neke sorte obrane ili će se uskoro obrati, napadnuta stabla treba što prije nakon berbe tretirati nekim insekticidom koji dobro djeluje na lisne uši (Confidor, Perfekthion, Calypso i dr.).

I na kasnim sortama breskve i nektarine uš je moguće suzbijati insekticidima u vrijeme njene pojave budući da do zriobe tih sorti ima dovoljno vremena. Svakako da treba voditi računa da karenca odabranog pripravka prođe prije nego će se određena sorta brati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.