Đumbir (Zingiber officinale) je zeljasta trajnica s vodoravnim, račvasto razgranjenim podankom koji se koristi u ljekovite svrhe. Kinezi ga preko 2500 godina koriste svježeg, kao sredstvo protiv prehlade, groznice, glavobolje, bolova u mišićima.
Danas se uzgaja ne samo u Japanu i Indiji, već i u Americi. Sadrži 0,25 – 3 % eteričnog ulja i 5 – 8 % gingerola – uljaste guste tekućine ljutog okusa bez mirisa. Koristi se protiv upala, kao prevencija protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, a djelotvoran je lijek protiv migrene i gripe. Đumbir stimulira proizvodnju interferona i ima direktna protuupalna svojstva.
Preporučena dnevna doza je pola litre, odnosno dvije šalice dnevno. Pripremite vrh podanka tako da ga operete iogulite (guljenje nije nužno, kora đumbira je hranjiva, ali mi ga ipak gulimo). Naribajte na tanke komadiće priređeni vrh. Trebat će vam 1 čajna žličica za jednu šalicu čaja. Ako nemate ribež, nasjeckajte pomoću noža na što tanje komadiće.
U šalicu stavite nasjeckani đumbir i prelijte s 2 dcl kipuće vode. Pričekajte 5 minuta, zatim procijedite i odvojite đumbir od čaja. Po želji dodajte limun imed. Dodati okuse po želji (izaberite samo jedan): štapić cimeta, korijen kurkume debljine oko 2,5 cm narezan na tanke kriške (isto kao i đumbir) ili nekoliko listova svježe mente. Dodati možete i tanki kolut svježeg limuna ili naranče te zasladiti žličicom meda ili javorovog sirupa.