Sibirski kivi

2014

Sibirski kivi, naziva se često i mini kivi, bavarski kivi. Od običnog kivija razlikuje se po tome šta je otporan na hladnoću i moguće ga je uzgajati u oštrim kontinentalnim uvjetima. Osim toga ima manji plod i nije ga potrebno guliti.

Kao što je rečeno najvažnija osobina je otpornost na niske zimske temperature. Izdrži ovisno o sorti od -30 do -34°C u mirovanju. Štoviše, za uspješan uzgoj vrlo su bitne niske zimske temperature tijekom zimskog mirovanja kako bi se aktivirali rodni pupovi za iduću sezonu. Iako dobro podnosi kasne mrazeve, ipak nužno je da za vrijeme porasta mladica ne bude mraza tijekom 150 dana, jer bi moglo doći do smrzavanja mladica i pupova.

Plodovi ovog kivija su sitniji u odnosu na obični kivi (25 g) , ali za razliku od njega, slađeg su okusa. Po veličini odgovaraju plodovima klasičnih sorti šljive, zelenkaste boje s nekada crvenkastim nijansama, bez dlačica na pokožici tako da se ne trebaju guliti i mogu se cijeli konzumirati. Plodovi se beru tijekom listopada i početkom studenog.

Meso ploda sibirskog kivija je poput onog kod uobičajenog kivija, s tim da je slađe, sa sadržajem šećera koji se kreće od 15-30%, naravno u zavisnosti od kultivara. Jedna biljka može dati u prosjeku oko 30 kg. Pored plodova ova vrsta kivija je vrlo dekorativna kako zbog svojih cvjetova, tako i zbog ovalnih, sjajno-zelenih listova. Rodi 3 do 4 godine nakon sadnje, ali neki ozbiljniji urod može se očekivati tek nakon 6 do 8 godina. Bitno je da biljke budu zaštićene od jakog vjetra. Gnojidba treba biti umjerena.

Natapanje je vrlo važno, jer nedostatak vode uzrokuje opadanje lišća i gubitak plodova. Zahtijeva velike količine vode tijekom sezone, ali ne i stagnirajuće vode, jer može doći do gušenja korijena, a time i do propadanja cijele biljke. Sibirski kivi je, kao i ostale biljke iz porodice aktinidija, vrlo snažnog i bujnog rasta. Izbojci u jednoj godini mogu izrasti i do pet metara. Poželjno je da već prije sadnje postoji neka potpora na koju će se vezati budući porast. Kao najpraktičniji se pokazao uzgoj na pergolama ili dvostruki kordonac.

Vrlo je bitno da su u uzgoju zastupljene i ženske i muške biljke iako postoje i samooplodne ženske biljke. Jedna muška biljka može uspješno oprašiti šest ženskih biljaka. Kao oprašivač može se koristiti i muška biljka običnog kivija. Kao i kod drugih kivika, sibirski kivi plod rodi na pupovima, koji se razvijaju iz jednogodišnjih izbojaka. Zbog toga je, kako bi se potaklo zametanje rodnih pupova, potrebno jednogodišnim izbojima prikratiti vrh.

U uzgoju nema nekih razlika u odnosu na obične kivike. Važno je napomenuti da je većina sorata ženska, a tek nekoliko ženskih i muških (meader, weiki, samooplodni Issai).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.