Bakterijski konjuktivitis

27

Konjuktivitis je upalni proces spojnice (konjunktive) oka. Različito se očituje, prema vrsti i stupnju upale, a obično je uzrok infekcija, alergija ili fizikalno-kemijski iritans.

Prema trajanju, konjunktivitisi se dijele na akutne (nastupa naglo, u početku unilateralno sa zahvaćanjem drugog oka unutar jednog tjedna te traje manje od 4tj) te kronične (traje duže od 3-4 tj), piše Štitnjača hr.

Bakterijski, virusni i alergijski konjuktivitis

Prema etiologiji, dijele se na bakterijske (Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus, Neisseria gonorrheae i Chlamidia), virusne (adenovirusi, enterovirus-dovodi do hemoragijskog konjuktivitisa, HSV i VZV) i alergijske.

Kod bakterijskih konjuktivitisa dominira fotofobija, osjećaj stranog tijela, limfni čvorovi obično nisu zahvaćeni, nema svrbeža, ali postoji gnojni iscjedak. Kod virusnog iscjedak je proziran i zahvaćeni su limfni čvorovi (angularni). Kod alergijskog konjuktivitisa prevladavaju svrbež i vodenasti iscjedak te jaki edem kapaka.

U pedijatrijskoj populaciji 80% konjunktivitisa su bakterijskog porijekla, 13% virusnog porijekla, dok je 2% uzrokovano alergijama. Kod odraslih pacijenata, prevalencija bakterijskih je 40%, virusnih konjunktivitisa 36%, a alergijskih 24%.

Pregled i dijagnoza

Pri pregledu nalazi se hiperemija, eksudacija, suzenje, pseudoptoza, papilarna hipertrofija, kemoza (patološki sadržaj u subkonjuktivalnom prostoru; tekućina-edem, krv-hematom, zrak-emfizem), folikuli, pseudomembrane i membrane ali vid nije oštećen.

Dijagnoza se postavi klinički. Ponekad je indicirano uzimanje brisa i nasađivanje na kulturu i to kod neonatalnog konjunktivitisa, rekurentnih purulentnih konjuktivitisa i sumnje na infekciju N. gonorrhoeae ili Chlamidije.

Liječenje

Liječenje konjunktivitisa ovisi o etiologiji. Klinički znaci konjunktivitisa povlače se brže ukoliko se pacijent tretira antibioticima, ali većina konjunktivitisa prolazi spontano. Antibiotici se trebaju koristiti u lokalnom obliku.

Prvi izboru liječenju bakterijskog konjunktivitisa je tobramycin u obliku kapi (5x tokom dana, svakih 4-6h) ili masti (svakih 8 h, stavlja se navečer u fornikse jer produženo djeluje tokom noći).

Gentamicin kapi ili mast su drugi lijek izbora u tretmanu bakterijskih konjunktivitisa. Chlorampfenikol mast je treći izbor u liječenju. Ciprofloksacin treba koristiti samo u slučajevima kad primjenom antibiotika starijih generacija ne dobijamo rezultat.

Virusni konjunktivitisi se liječe simptomatski, nema specifične terapije. Sekret se odstranjuje ukapavanjem 3% otopine Acidi borici. Mogu se primjenjivati i antivirotici (3% mast aciklovira), ali nema dokaza da djeluju na adenovirus. Također se koriste vazokonstriktorne kapi za nos nekoliko puta dnevno do tri dana, umjetne suze 4-8 puta dnevno, 1-3 tjedna te hladni oblozi nekoliko puta dnevno tokom 1-2 tjedna.

U slučaju teškog virusnog konjunktivitisa, indicirana je upotreba sistemskih kortikosteroida, ali u tom slučaju pacijenta upućujemo oftalmologu.

Klamidijski i gonokokni konjunktivitis trebaju se liječiti sistemskim i lokalnim antibioticima (gonokokni ceftriakson 1g i.m. te lokalno eritromicin, a klamidijski se tretira makrolidima ili tetraciklinima).

U akutnoj fazi alergijskih konjuktivitisa lokalno se daju vazokontriktor (epinefrin), hladni oblozi, antihistaminici lokalno (Opatanol kapi) te peroralno koji smanjuju simptome. Ovi preparati djeluju simptomatski, a za izliječenje je potrebna eliminacija antigena ili hiposenzibilizacija. Aplikacija hladnih obloga može smanjiti otok i eksudaciju.

Posebno je važno učestalo i temeljito pranje ruku te ostale mjere higijene (upotrebljavati poseban ručnik i maramicu, vlastita dekorativna kozmetika). Ako je dijete zaraženo konjuktivitisom, potrebno ga je izolirati iz kolektiva. U slučaju pada vidne oštrine, pojave roja mušica ili intenzivnih bljeskova te bolova u predjelu oka, treba se javiti u dežurnu oftalmošku službu.

Autorica: Martina Kalogjera, dr. med. spec. obiteljske medicine

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.