Prima Giant i Isabella

31

Kako kultura uzgoja trešnje opet doživljava svoj uspon i nalazi ekonomsko opravdanje, tako se u postojeće nasade uvode i nove, dosad nepoznate ali vrlo kvalitetne sorte. U tome svakako prednjače sorte Prima Giant i Isabella.

U čemu je specifičnost ovih sorata trešnje u odnosu na već poznate, udomaćene sorte lokalnog karaktera? Prije svega, navedene sorte se mogu pronaći na slabobujnim podlogama (Gisela i Santa Lucija) što im daje određene prednosti. One se ogledaju u mnogo ekonomičnijoj, odnosno, jeftinijoj berbi koja ujedno i predstavlja najskuplju stavku u uzgoju trešnje. Pored toga, navedene sorte predstavljaju svojevrstan “bum” jer daju plod i do tri puta veći u odnosu na dosadašnje tradicionalne sorte.

Da, dobro ste pročitali- plodovi dosežu težinu i do dvadesetak grama, što je velika razlika u odnosu na plodove starijih sorata trešnje koji su iznosili do svega 7,5 grama. Netko će ustvrditi, da čim je toliko velika trešnja sigurno nije i ugodnog okusa. Međutim, ni u tome nema istine jer sklad šećera i kiselina te ugodna aroma čine veoma dobru harmoniju kvalitete i okusa. Stoga ćemo vam kratko predstaviti i najoosnovnije značajke sorti Prima Giant i Isabella.

Prima Giant je stranooplodna sorta koja dozrijeva srednje rano i to za području toplih krajeva od 25 do 27. svibnja. Formira vrlo velik plod i do 25 grama težine. Meso ploda je čvrsto i hrskavo, te vrlo dobrog okusa. Sorta je zanimljiva zbog svoje krupnoće i čvrstoće te dosta ranog dozrijevanja. Uz ovu sortu redovito se uzgaja i sorta Isabella koja je ujedno i njezin najbolji oprašivač.

Isabella je novija talijanska sorta srednje bujnog rasta. Rano dolazi u fazu rodnosti a rađa redovito i obilno. Cvate srednje rano, dozrijeva oko 20. svibnja. Samooplodna je pa se može iskoristiti i za monosortne nasade. Formira velike plodove, težine i do 12 grama. Plod je srcoliko zaobljenog oblika i crveno briljantne boje. Meso ploda je crveno, dobre čvrstoće, te vrlo dobrog okusa i kakvoće.

Da se zbog svojih značajki radi o vrlo zanimljivim sortama trešnje pokazuje i velika potražnja za njihovim sadnicama u našim vrtnim središtima. Svakako da je najpoželjnije posaditi obje navedene sorte, što profesionalni voćari kao i hobisti u voćarstvu upravo najviše i čine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.