Suha i tekuća hranidba svinja

69

U tovu svinja postoji suha i tekuća hranidba, od kojih svaka zahtijeva posebna tehnička rješenja u smislu preciznosti raspodjele hrane, broja doziranja, tipa hranilice, broja životinja po hranilici, kao i dužine hranidbenoga mjesta.

Po osnovnoj podjeli, hranilice dijelimo prema obliku i položaju unutar boksova za tov. Tako razlikujemo uzdužne, poprečne i okrugle hranilice.

Kod svinja postoji tendencija da sve žele istovremeno jesti. Pri skupnome držanju to može dovesti do sukoba – neovisno o borbama za uspostavljanje hijerarhije koje mogu dovesti do povreda ili gubitka apetita. Stoga je potrebno osigurati dovoljno mjesta na hranilicama, kako ne bi došlo do komešanja i ozljeđivanja životinja. Doziranje hrane može biti različitog intenziteta, tako da se razlikuje hranidba u obrocima (dnevna količina hrane raspoređena tijekom dana u dva do tri obroka), hranidba s dnevnim obrokom (hrane se samo jedanput dnevno), hranidba po volji i upravljana hranidba (programirano doziranje u obrocima, uz korištenje senzora nivoa hrane u hranilici). Tekuća hranidba svinja isplativa je već kod 300 tovnih mjesta.

Taj način pripreme hrane ima prednosti ispred suhe hranidbe, jer se mogu koristiti i tekuće i krute hranjive komponente, konzervirana – silirana krmiva, kao i nusproizvodi iz prehrambene industrije (sirutka). Miješanjem tekuće hrane hranidbeni sastojci bolje su homogenizirani i kompaktniji. Moguće je osigurati visoki stupanj automatizacije, higijene i potpunu kontrolu glede hranidbenih svojstava hrane i količinski precizno doziranje hrane.

Postrojenja za tekuću hranidbu uglavnom se koriste u tovu svinja i predstavljaju prve automatizirane sustave u hranidbi svinja. Primjenom tekuće hrane, u ovisnosti o stupnju automatizacije, moguća je znatna ušteda radnoga vremena i danas je taj proces u potpunosti automatiziran, tako da se kompenziranjem slobodnoga radnoga vremena povećala kontrola nad životinjama. Tehnike hranjenja uvjetuju različita tehnička rješenja, a povezana su s vrstom hrane, režimom hranjenja, tipom hranilice i tipom objekta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.