Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Uzgoj svinja, načini držanja, pasmine, savjeti iz svinjogojstva…

Prednosti i nedostaci držanja svinja na dubokoj prostirci

Sustav držanja svinja na dubokoj prostirci ima niz prednosti. Držanje svinja na dubokoj prostirci predstavlja prirodniji način držanja svinja. Takav način držanja i bolja mikroklima...

Veliki jorkšir

Veliki jorkšir nastao je u Engleskoj grofoviji Yorkshire, te je prema njoj i dobio ime. Nastao je križanjem engelskih domaćih svinja s malim jorkširom. Smatra...

Hranidba nazimica i nerastova

Bolja reprodukcijska svojstva u nazimica moguće je postići povećanim brojem ovuliranih jaja, povećanim brojem oplođenih jaja i smanjenim mortalitetom embrija i fetusa. O tim čimbenicima...

Na Vijeću EU ministara poljoprivrede i ribarstva o stanju u svinjogojstvu

Ministrica Marija Vučković prisustvovala je Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije koje se 21. rujna 2020. godine održalo u Bruxellesu. Središnja tema bila je...

Spolna i tjelesna dozrelost nazimica

Nazimica je žensko grlo odabrano i othranjivano za rasplodnu upotrebu. Prevodi se u rasplodnu kategoriju kada se počne iskorištavati za pripust ili kada oprasi...

Ishrana divljih svinja

Ishrana je osnovni regulator brojnosti divljih životinja u prirodi. Pravilna ishrana divljači u ograđenim prostorima u velikoj meri utiče na rezultate uzgoja. Opći principi o...

Križanje svinja

Dvopasminska i tropasminska križanja najčešći su oblici križanja u svinjogojstvu gdje se u F1 generaciji nastoje poboljšati svojstva plodnosti, a križanjem F1 generacije s...

Ostvaren status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge

Dana 19. lipnja 2020. godine Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede zaprimila je službenu informaciju od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja...

Pšenica i ječam u ishrani stoke

Kemijski sastav pšenice je znatno varijabilniji nego drugih žitarica. Tako sadržaj proteina varira od 10 do 18%,ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja. Tako visoke temperature...

Upotreba startera u ishrani prasadi

Nakon što smo prasad još osam dana poslije ranog odbijanja hranili predstarterom, prelazimo na ishranu sa starterom. Kod svakog prijelaza s jedne hrane na drugu,...

Ograničena i ad libitum hranidba svinja

Osnovna su pitanja pri tovu svinja: hraniti svinje po volji (ad libitum) ili ograničeno, suhom ili vlažnom hranom, s poda ili iz valova, koliko...

Crno-šara banovinska svinja

Crno-šara banovinska svinja nastala je križanjem turopoljskih svinja i engleske crne Berkshire svinje. Kako navodi ravnatelj Kraljevskoga gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima Gustav...

Hranidba krmača nakon odbijanja prasadi

To je jedno od najvažnijih razdoblja u reprodukcijskom ciklusu krmača iako traje vrlo kratko, svega 5-10 dana. U tom se kratkom vremenu krmača mora hraniti...

Promjene u sustavu označavanja i registracije svinja

Objavljen je novi Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja (Narodne novine broj 21/2020) koji stupa na snagu 1. travnja 2020. godine. Novim Pravilnikom, kojim...