Ograničena i ad libitum hranidba svinja
Osnovna su pitanja pri tovu svinja: hraniti svinje po volji (ad libitum) ili ograničeno, suhom ili vlažnom hranom, s poda ili iz valova, koliko...
Upotreba startera u ishrani prasadi
Nakon što smo prasad još osam dana poslije ranog odbijanja hranili predstarterom, prelazimo na ishranu sa starterom.
Kod svakog prijelaza s jedne hrane na drugu,...
Crno-šara banovinska svinja
Crno-šara banovinska svinja nastala je križanjem turopoljskih svinja i engleske crne Berkshire svinje. Kako navodi ravnatelj Kraljevskoga gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima Gustav...
Hranidba krmača nakon odbijanja prasadi
To je jedno od najvažnijih razdoblja u reprodukcijskom ciklusu krmača iako traje vrlo kratko, svega 5-10 dana.
U tom se kratkom vremenu krmača mora hraniti...
Manje farme su bolje za dobrobit svinja
Velike farme isključivo drže svinje u zatvorenim proizvodnim sustavima. Ovi intenzivni proizvodni sustavi radi potrebe proizvodnje maksimalne količine proizvoda po jedinici površine ograničavaju prostor...
Dizajniranje kvalitete svinjskog mesa
U prehrani ljudi zdravstveno su poželjne masti s više nezasićenih masnih kiselina. Svinje veće mesnatosti imaju manje masti, koja je, zbog većeg sadržaja alfa-linolne...
Bijela zagorska svinja
Bijela zagorska svinja nastala je križanjem domaćih bijelih zagorskih svinja, vjerojatno šiški, s engleskim pasminama bijelih svinja.
Križanje je provođeno s pasminama Yorkshire, Berkshire i...
Lasasta mangulica
Ratarski i šumarski nadzornik Nikola Vežić ističe u djelu Krmadarstvo (1885.): tko hoće da ima mirne svinje, koje mnogo ne ruju, neka hrani crne...
Držanje svinja u tovu na rešetkastom podu
Nastambe s rešetkastim podovima za tov najcešće su zastupljene u suvremenoj svinjogojskoj proizvodnji. Osiguravaju mogućnost uzgoja velikog broja životinja u jednom boksu od 100...
Ječam, zob i raž u ishrani stoke
Energetska vrijednost ječma je 92-96% od kukuruza što ga čini trećim energetskim krmivom za perad i svinje. Suha tvar ječma sadrži 55-60% škroba, ali...
Hranidba i tov svinja za domaći kulen
Budući da se svinje za proizvodnju kulena kolju sa 18 i više mjeseci, hranidba odnosno tov ne smije biti intenzivan.
Dnevni obroci trebaju osigurati dostatno...
Korištenje raspodnog nerasta
Osobito pažljivo treba odabrati kvalitetne nerastove ali i pravilno ih držati i koristiti jer nerastovi uvelike utječu na svojstva populacije svinja zato što jedan...
Državni tajnik Pavić o pojavi afričke svinjske kuge u Hrvatskoj
Pavić je podsjetio da je, nakon postavljene sumnje u petak za Posavske Podgajce, jučer u dva objekta u tom mjestu potvrđena afrička svinjska kuga,...
Cirkularno gospodarstvo u lancu uzgoja svinja
Intenzivna svinjogojska proizvodnja je zadnjih desetljeća prepoznata kao jedan od najvećih zagađivača okoliša u cjelokupnom lancu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane.
Velike količine proizvedene svinjske...