Manje farme su bolje za dobrobit svinja
Velike farme isključivo drže svinje u zatvorenim proizvodnim sustavima. Ovi intenzivni proizvodni sustavi radi potrebe proizvodnje maksimalne količine proizvoda po jedinici površine ograničavaju prostor...
Dizajniranje kvalitete svinjskog mesa
U prehrani ljudi zdravstveno su poželjne masti s više nezasićenih masnih kiselina. Svinje veće mesnatosti imaju manje masti, koja je, zbog većeg sadržaja alfa-linolne...
Bijela zagorska svinja
Bijela zagorska svinja nastala je križanjem domaćih bijelih zagorskih svinja, vjerojatno šiški, s engleskim pasminama bijelih svinja.
Križanje je provođeno s pasminama Yorkshire, Berkshire i...
Lasasta mangulica
Ratarski i šumarski nadzornik Nikola Vežić ističe u djelu Krmadarstvo (1885.): tko hoće da ima mirne svinje, koje mnogo ne ruju, neka hrani crne...
Držanje svinja u tovu na rešetkastom podu
Nastambe s rešetkastim podovima za tov najcešće su zastupljene u suvremenoj svinjogojskoj proizvodnji. Osiguravaju mogućnost uzgoja velikog broja životinja u jednom boksu od 100...
Ječam, zob i raž u ishrani stoke
Energetska vrijednost ječma je 92-96% od kukuruza što ga čini trećim energetskim krmivom za perad i svinje. Suha tvar ječma sadrži 55-60% škroba, ali...
Hranidba i tov svinja za domaći kulen
Budući da se svinje za proizvodnju kulena kolju sa 18 i više mjeseci, hranidba odnosno tov ne smije biti intenzivan.
Dnevni obroci trebaju osigurati dostatno...
Korištenje raspodnog nerasta
Osobito pažljivo treba odabrati kvalitetne nerastove ali i pravilno ih držati i koristiti jer nerastovi uvelike utječu na svojstva populacije svinja zato što jedan...
Državni tajnik Pavić o pojavi afričke svinjske kuge u Hrvatskoj
Pavić je podsjetio da je, nakon postavljene sumnje u petak za Posavske Podgajce, jučer u dva objekta u tom mjestu potvrđena afrička svinjska kuga,...
Cirkularno gospodarstvo u lancu uzgoja svinja
Intenzivna svinjogojska proizvodnja je zadnjih desetljeća prepoznata kao jedan od najvećih zagađivača okoliša u cjelokupnom lancu poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane.
Velike količine proizvedene svinjske...
Utjecaj hranidbe na aromu mesa svinja
Okus je važan dio prehrambene kvalitete svih namirnica, uključujući i meso. Pritužbe na bezukusnost često se upućuju na moderno nemasno meso, i obrnuto, često...
Kako postići stabilniji udio mahunarka u smjesama?
DTS/TDS s udjelom mahunarka 30 – 60%, čine se optimalnim zbog više razloga: velike količine simbiozno vezanog N2 iz zraka, visokih prinosa krme visoke...
Vrbanac u svinjogojstvu
Uzročnik bolesti se nalazi gotovo svugdje u okolini svinje, te u tonzilama i početnom dijelu probavnog trakta zdravih svinja.
Uslijed pogodovnih čimbenika, kao što su...
Prednosti i nedostatci proizvodnje nekastriranih muških svinja (nerasta)
Obustava kastracije i proizvodnja svinjetine podrijetlom od nekastriranih mužjaka ima niz prednosti u pogledu dobrobiti (nema bolova izazvanih kastracijom), ekonomike (npr. bolja konverzija hrane...