Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Uzgoj svinja, načini držanja, pasmine, savjeti iz svinjogojstva…

Ishrana divljih svinja

Ishrana je osnovni regulator brojnosti divljih životinja u prirodi. Pravilna ishrana divljači u ograđenim prostorima u velikoj meri utiče na rezultate uzgoja. Opći principi o...

Križanje svinja

Dvopasminska i tropasminska križanja najčešći su oblici križanja u svinjogojstvu gdje se u F1 generaciji nastoje poboljšati svojstva plodnosti, a križanjem F1 generacije s...

Ostvaren status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge

Dana 19. lipnja 2020. godine Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede zaprimila je službenu informaciju od strane Svjetske organizacije za zdravlje životinja...

Pšenica i ječam u ishrani stoke

Kemijski sastav pšenice je znatno varijabilniji nego drugih žitarica. Tako sadržaj proteina varira od 10 do 18%,ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja. Tako visoke temperature...

Upotreba startera u ishrani prasadi

Nakon što smo prasad još osam dana poslije ranog odbijanja hranili predstarterom, prelazimo na ishranu sa starterom. Kod svakog prijelaza s jedne hrane na drugu,...

Ograničena i ad libitum hranidba svinja

Osnovna su pitanja pri tovu svinja: hraniti svinje po volji (ad libitum) ili ograničeno, suhom ili vlažnom hranom, s poda ili iz valova, koliko...

Crno-šara banovinska svinja

Crno-šara banovinska svinja nastala je križanjem turopoljskih svinja i engleske crne Berkshire svinje. Kako navodi ravnatelj Kraljevskoga gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima Gustav...

Hranidba krmača nakon odbijanja prasadi

To je jedno od najvažnijih razdoblja u reprodukcijskom ciklusu krmača iako traje vrlo kratko, svega 5-10 dana. U tom se kratkom vremenu krmača mora hraniti...

Promjene u sustavu označavanja i registracije svinja

Objavljen je novi Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja (Narodne novine broj 21/2020) koji stupa na snagu 1. travnja 2020. godine. Novim Pravilnikom, kojim...

Dizajniranje kvalitete svinjskog mesa

U prehrani ljudi zdravstveno su poželjne masti s više nezasićenih masnih kiselina. Svinje veće mesnatosti imaju manje masti, koja je, zbog većeg sadržaja alfa-linolne...

Bijela zagorska svinja

Bijela zagorska svinja nastala je križanjem domaćih bijelih zagorskih svinja, vjerojatno šiški, s engleskim pasminama bijelih svinja. Križanje je provođeno s pasminama Yorkshire, Berkshire i...

Lasasta mangulica

Ratarski i šumarski nadzornik Nikola Vežić ističe u djelu Krmadarstvo (1885.): tko hoće da ima mirne svinje, koje mnogo ne ruju, neka hrani crne...

Držanje svinja u tovu na rešetkastom podu

Nastambe s rešetkastim podovima za tov najcešće su zastupljene u suvremenoj svinjogojskoj proizvodnji. Osiguravaju mogućnost uzgoja velikog broja životinja u jednom boksu od 100...

Ječam, zob i raž u ishrani stoke

Energetska vrijednost ječma je 92-96% od kukuruza što ga čini trećim energetskim krmivom za perad i svinje. Suha tvar ječma sadrži 55-60% škroba, ali...