Veliki jorkšir
Veliki jorkšir nastao je u Engleskoj grofoviji Yorkshire, te je prema njoj i dobio ime.
Nastao je križanjem engelskih domaćih svinja s malim jorkširom. Smatra...
Hranidba nazimica i nerastova
Bolja reprodukcijska svojstva u nazimica moguće je postići povećanim brojem ovuliranih jaja, povećanim brojem oplođenih jaja i smanjenim mortalitetom embrija i fetusa.
O tim čimbenicima...
Spolna i tjelesna dozrelost nazimica
Nazimica je žensko grlo odabrano i othranjivano za rasplodnu upotrebu. Prevodi se u rasplodnu kategoriju kada se počne iskorištavati za pripust ili kada oprasi...
Ishrana divljih svinja
Ishrana je osnovni regulator brojnosti divljih životinja u prirodi.
Pravilna ishrana divljači u ograđenim prostorima u velikoj meri utiče na rezultate uzgoja. Opći principi o...
Križanje svinja
Dvopasminska i tropasminska križanja najčešći su oblici križanja u svinjogojstvu gdje se u F1 generaciji nastoje poboljšati svojstva plodnosti, a križanjem F1 generacije s...
Pšenica i ječam u ishrani stoke
Kemijski sastav pšenice je znatno varijabilniji nego drugih žitarica. Tako sadržaj proteina varira od 10 do 18%,ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja.
Tako visoke temperature...
Postupak prilikom prasenja
Kao i u svakoj stočarskoj proizvodnji tako i u svinjogojstvu da bi dobili kvalitetan tovni ili rasplodni materijal moramo nastojati poštovati niz „koraka“ (postupaka)...
Ograničena i ad libitum hranidba svinja
Osnovna su pitanja pri tovu svinja: hraniti svinje po volji (ad libitum) ili ograničeno, suhom ili vlažnom hranom, s poda ili iz valova, koliko...
Upotreba startera u ishrani prasadi
Nakon što smo prasad još osam dana poslije ranog odbijanja hranili predstarterom, prelazimo na ishranu sa starterom.
Kod svakog prijelaza s jedne hrane na drugu,...
Crno-šara banovinska svinja
Crno-šara banovinska svinja nastala je križanjem turopoljskih svinja i engleske crne Berkshire svinje. Kako navodi ravnatelj Kraljevskoga gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima Gustav...
Hranidba krmača nakon odbijanja prasadi
To je jedno od najvažnijih razdoblja u reprodukcijskom ciklusu krmača iako traje vrlo kratko, svega 5-10 dana.
U tom se kratkom vremenu krmača mora hraniti...
Manje farme su bolje za dobrobit svinja
Velike farme isključivo drže svinje u zatvorenim proizvodnim sustavima. Ovi intenzivni proizvodni sustavi radi potrebe proizvodnje maksimalne količine proizvoda po jedinici površine ograničavaju prostor...
Dizajniranje kvalitete svinjskog mesa
U prehrani ljudi zdravstveno su poželjne masti s više nezasićenih masnih kiselina. Svinje veće mesnatosti imaju manje masti, koja je, zbog većeg sadržaja alfa-linolne...
Bijela zagorska svinja
Bijela zagorska svinja nastala je križanjem domaćih bijelih zagorskih svinja, vjerojatno šiški, s engleskim pasminama bijelih svinja.
Križanje je provođeno s pasminama Yorkshire, Berkshire i...