Korištenje raspodnog nerasta

2862

Osobito pažljivo treba odabrati kvalitetne nerastove ali i pravilno ih držati i koristiti jer nerastovi uvelike utječu na svojstva populacije svinja zato što jedan nerast daje puno veći broj potomaka nego jedna krmača.

Uz pravilnu ishranu i razumno iskorištavanje nerast može dulje ostati u rasplodu. U slučaju nepravilnog hranjenja (preobilnog, nekvalitetnog ili nedovoljnog hranjenja) rasplodnog nerasta morat ćemo prerano izlučiti iz rasploda.

Preobilno hranjeni nerast prebrzo dobiva na kilaži i tako ubrzo postaje pretežak za pripust, naročito za nazimice. Nerast nedovoljno hranjen ili hranjen nekvalitetnim tj. neizbalansiranim obrokom imat će slabije izraženu volju za skok, a kvaliteta sjemena također će biti upitna. Kvalitetan nerast ima dobru volju za skok i visoki postotak osjemenjih krmača.

Nerast se mora koristiti postupno i ravnomjerno. Mlađe nerastove treba koristiti rjeđe, u početku jednom tjedno, i opterećenje povećavati postupno.

Optimalno korištenje starijeg nerasta jest 2-3 skoka tjedno. Pri većem broju skokova nerast daje nekvalitetno sjeme, što daje manji broj osjemenjenih krmača i manji broj prasadi u leglu. Isto tako razdoblje nekorištenja nerastova ne bi trebalo trajati više od 4 tjedna jer im se smanjuje oplodna sposobnost, što vidimo po smanjenom leglu i povećanom postotku preganjanja krmača.

Kod iskorištavanja nerasta prirodnim skokom moramo znati da nerast ima slabiju volju za skok u ljetnim mjesecima, a ta je volja izraženija u jesen. Pri iskorištavanju nerastova prirodnim skokom moramo paziti na higijenu nerasta i krmača koje dolaze na pripust da bismo prenošenje bolesti što više smanjili. Rasplodne životinje treba držati na čistoj prostirci i redovito ih tretirati protiv nametnika. Odraslim, rasplodnim životinjama potrebno je također redovito kontrolirati krv na zarazne bolesti: leptospirozu i brucelozu te testirati na uzročnika TBC.

Bruceloza je zarazna bolest domaćih životinja kojom se može zaraziti i čovjek (zoonoza). Uzročnik je bakterija koja izaziva pobačaj u gravidnih životinja. Uzročnik se prenosi: zaraženom hranom, spolnim putem, mokraćom, mlijekom i insektima. Bolest se vrlo teško liječi i ako se pojavi bolest, potrebno je izlučiti zaražene životinje iz proizvodnje.

Leptospiroza je zarazna bolest domaćih životinja, zoonoza. Izaziva razne infekcije, a može izazvati i pobačaj. Prenose je divlji glodavci, a svinje su “rezervoar” uzročnika leptospiroze za ostale vrste domaćih životinja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.