Postupak umjetnog osjemenjivanja svinja

1491

Za izvođenje umjetnog osjemenjivanja potrebna nam je bočica s razrijeđenim sjemenom i kateter za umjetno osjemenjivanje za jednokratnu ili višekratnu upotrebu.

Kateter je cjevčica načinjena od tvrde gume, dužine 45-55 cm, a na jednom kraju završava poput svrdla (kateter po Merloseu) ili olive (kateter po Šimuniću).

Postupak je sljedeći:

1. Bočice sa sjemenom čuvati na temperaturi između 16ºC i 19ºC;
2. Prije umjetnog osjemenjivanja bočicu sa sjemenom zagrijemo 5 minuta u vodenoj kupelji temperature 39ºC;
3. Operite ruke;
4. Očistite i posušite stidnicu plotkinje;
5. Sterilan i suh katater navlaži se malom količinom razrijeđenog sjemena, uvlači se kroz otvor stidnice i gura po gornjem svodu rodnice okrećući ga u smjeru suprotnom od smjera kazaljki na satu sve dok se ne osjeti otpor. Kada vrh katetera prijeđe preko nabora maternice i zaustavi se oko sredine grlića (“zaključa se”), može se započeti osjemenjivanje;
6. Lagano promućkamo bočicu sa sjemenom, na nju postavimo plastični nastavak i uvodimo ga u otvor katetera;
7. Laganim stiskom bočice potaknemo istjecanje sjemena u kateter;
8. Istjecanje sjemena treba trajati 5-8 minuta;
9. Ako primjetite da sjeme curi van iz stidnice, iznovice okrećite kateter dok se “ne zaključa”;
10. Poslije upotrebe operite katerer u običnoj vodi. Ne dodavajte vodi nikakvih sapuna, deterdženata ili dezinficijensa jer uništavaju spermu. Kateter potom prokuhajte (sterilizirajte) 10 minuta u ključaloj vodi, ocijedite ga u uspravnom položaju sa spiralnim krajem prema gore, osušite u suhoj čistoj tkanini i u njoj čuvajte do iduće upotrebe.

Suprasnost svinja traje prosječno 114 dana (113-116). Suprasnost se prepoznaje: po izostajanju gonjenja, promatranjem i opipavanjem trbuha i vimena te uočavanjem promjena karakterističnih za suprasnost, rektalnim pregledom, biološkom, hormonalnom i drugim metodama, no najpouzdanija i najraširenija je ULTRAZVUČNA metoda kojom se s 35-40 dana suprasnosti može postaviti dijagnoza s gotovo stopostotnom sigurnošću.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.