Hranidba i tov svinja za domaći kulen

1557

Budući da se svinje za proizvodnju kulena kolju sa 18 i više mjeseci, hranidba odnosno tov ne smije biti intenzivan.

Dnevni obroci trebaju osigurati dostatno hranjivih tvari za normalan život i rast svinja, ali ne treba forsirati visoke dnevne priraste. Potrebno je osigurati životne priraste od 200-300 g dnevno. Osobito je važno u početku tova (u fazi 30-70 kg) osigurati dovoljno bjelančevina i energije za rast, razvoj i oblikovanje (konformaciju) trupova.

Ograničiti obroke smjese na bazi 16% sirovih bjelančevina i 12,5 MJ ME/ kg na otprilike 1,6 kg dnevno, a do sitosti hraniti krmivima s većim udjelom balastnih tvari, primjerice zelenom djetelinom ili lucernom, silažom ili sijenom djeteline ili lucerne, sočnim krmivima kao što su stočna repa, bundeve, stočne mrkve, stočni kelj i sl.

Osobito je važno održavati dnevne priraste od 200-300 g u završnoj fazi tova (od 110 kg do kraja) na način da se svinje hrane ograničeno krmivima niže koncentracije hranjivih tvari (suhi kukuruz zamijeniti siliranim mljevenim kukuruzom s klipom), a do sitosti hraniti voluminoznim krmivima u zelenom stanju, silažom ili sijenom te sočnim krmivima niske energetske vrijednosti.

Preporučljivo je svaki sedmi dan ostaviti svinje da poste uz dostatno vode i nešto sijena ili zelene trave. Na taj način sprečava se nepoželjno pretjerano omašćivanje trupova, osigurava se jeftin obrok niske energetske vrijednosti, a koji životinjama ipak zadovoljava osjećaj sitosti.

Za domaći slavonski kulen koristi se svježe svinjsko meso I. kategorije, odnosno: dugi leđni mišić,unutrašnja pečenica (“zec”), but, i 20 % svinjskog mesa II. kategorije, a to je najčešće lopatica.

U proizvodnji kulena obično se ne dodaje slanina u nadjev, mišićje ne smije biti premasno, ali treba sadržavati dostatno proraštenog masnog tkiva, što kulen čini sočnim. Ako se pak dodaje slanina, dodaje se do 10% tvrde leđne slanine i slanine podgrline.

Iz mesa se pažljivo uklone naslage masnog tkiva, krvnih žila i tvorevina vezivnog tkiva. Ne miješati meso različitih dobnih kategorija svinja. Izbjegavati meso koje pokazuje znakove nepoželjnih svojstava, npr. BMV (blijedo, mekano, vodnjikavo) ili TČS (tvrdo, čvrsto, suho). Tradicija nalaže da se kulen pravi od mesa potpuno odraslih svinja (starosti oko 1,5-2 godine).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.