Tikve i tikvice

2035

Posljednjih godina sve više u uzgoju je zastupljen uzgoj tikava, kako za stočnu hranu tako i za ulje i prehranu, a ništa manje ne i kao ukras vrtovima ljeti.

Ta stara kultura koja je predstavljala osnovnu hranu urođenicima odakle potječe, a to je središnja i Južna Amerika (Meksiko). Amerikanci je često nazivaju squash, a prevedeno znači hrana koja se jede sirova. U Europu su je davno donijeli i danas raste kultivirana uz rubove parcela, u među usjevima (najčešće kukuruzu) i u našim vrtovima.

Postoji veliki broj vrsta tikve, kako za koju namjenu, odnosno rijetko koje povrće ima toliko raznovrsnu primjenu kao tikva i to ne samo u kulinarstvu.

Kao i što smo rekli najčešće je nalazimo po vrtovima, a najčešće uzgojena po kukuruzištima kao među usjev. Tikva je jednogodišnja zeljasta biljka puzavica. Stabljika je najčešće rebrasta i sa sitnim bodljama koja može doseći i do 10 m dužine. Može puzati po tlu ili se penjati uz naslon. Ima jako velike srcolike listove koji su na rubu nazubljeni.

Cvjetovi su izrazito žute boje do svjetlijih nijansi. Veći cvjetovi su muški, a manji su ženski. Plod je tikva koja može biti različite veličine i oblika, više od 10 kg, a i mnogo više kao što i sami znamo da postoje kapitalci. U sredini mesnatog ploda se nalaze sjemenke bijele boje presvučene zelenom korom.

Tikva najbolje uspijeva na dubokim i plodnijim tlima koja su bogata hranjivima. Zbog bujne nadzemne mase tikvi je neophodna gnojidba osobito dušičnim gnojivima pored ostalih. Tikve se obično sade na komposištima, odnosno na hrpi otpada organske hrane, gdje uz vlagu i toplinu dobivaju svu neophodnu hranu koju tikva maksimalno iskoristi. Kod nas tikva ima prvenstveno značenje kao jeftina stočna hrana koja dobro dođe u ljetnim mjesecima za prehranu stoke. Pored toga uzgaja se zbog široke primjene u kulinarstvu, odnosno u pripremi raznih jela (pite, kolači) a od sjemenki se dobiva ulje.

Postoje i ukrasne tikve koje mnogi uzgajaju radi ukrasa, a njihova ljepota proizilazi iz raznolikih oblika, veličina i boja koje privlače mnoge.

Tikva pored velike hranjive vrijednosti ima i ljekovita svojstva koja ne treba zanemariti. Iz sastava se vidi da tikva sadrži 90 – 93 % vode, 6 % ugljikohidrata, 1 % bjelančevina, 0,1 % masnoća, te pored toga karotin koji daje žutu boju, B vitamini, C vitamin, minerale magnezij, kalcij, željezo, fosfor i dr. Osobita vrijednost je bundevinog ulja koje je jako probavljivo. Dakle pospješuje probavu i olakšava rad bubrega.

Preporuča se koristiti za dijetetsku prehranu. Narančasto meso bundeve koje je slatkog okusa se koristi za raznovrsnu pripremu slatkih i slanih jela. Najčešće se od njega pripremaju pite, kolači, marmelade i sl.

Mnogi tikvino meso zamrznu i ostave za zimnicu. Iscijeđeni sok ili kuhano meso tikava liječi psorijazu, upalu tankog crijeva, mokraćni organa i prostate. Sjeme tikava ima izrazito ljekovito svojstvo, a u svom sastavu imaju esencijalne masne kiseline koje sprečavaju grušanje krvi u žilama. Pored toga najbolje je koristiti tikvino ulje u izravnoj primjeni kao dodatak salatama, a koje ima ulogu poboljšanja općeg stanja organizma u cijelosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.