Tamjan liječi kašalj

1104

Grmoliko je i grbavo listopadno stablo koje naraste u visinu od 2 do 8 metara. Kora je tanka, po strukturi slična papiru, lako se ljušti.

Izvor: Wikipedia

U proljeće cvjeta malim žutobjelkastim cvjetićima s pet latica sakupljenih u metličasti cvat. Iz cvjetova se razvijaju sjemenke, crvene ili smeđe kvrgave bobice. Ponekad ova stabla rastu iz stijene ili kamene gromade pa izgledaju kao da su pričvršćena za stijenu odebljalim dijelom stabla koje raste izravno iz korijena.

Prirodno mu je stanište područje sjeveroistočne Afrike i jug Arapskog poluotoka. Pogoduje mu vapnenačko tlo, možemo ga naći i na visinama od 500 do 1500 metara.

Najpoznatiji je po smoli koju izlučuje poslije osam do deset godina starosti. Jedno stablo tamjana do kraja berbe može izlučiti od 3 do 10 kg smole. Miris i kvaliteta smole ovise o starosti i vrsti drveta. Da bi se dobila smola zasijeca se donji dio stabla, čeka se i do tri mjeseca, koliko je potrebno da se postupkom oksidacije stvrdne. Sakupljanje se vrši u vrijeme sušnih razdoblja, od mjeseca svibnja do rujna. Smola se sakuplja uzastopno tri do četiri godine da bi se u slijedećih nekoliko godina stablo oporavljalo od berbe.

Najkvalitetniji tamjan dobiva se u Omanu gdje je poznat i pod nazivom „luban“. U Omanu postoji područje koje se naziva „Zemlja tamjana“. To je naziv zaštićenih lokaliteta „na putovima tamjana“ u pokrajini Dhofor. Uključuje nasade stabala tamjana u dolini Wadidawkah, ostatke utvrde Šisr i pripadajuće utvrđene luke Khor Rori i Al-Balid. Trgovina tamjanom bila je jedan od najvažnijih gospodarskih aktivnosti u antici i srednjem vijeku. Rasprostirala se od spomenute „zemlje tamjana“ sve do Mezopotamije, Sredozemlja, Indije i Kine.

Spomenuta mjesta svrstana su i na popis UNESCOa svjetske baštine za Aziju i Oceaniju. Trgovina tamjanom dosegla je vrhunac u 2. stoljeću. Godišnje se proizvodilo i do 3000 tona, karavanama se prenosio iz južne Arabije po cijelom Sredozemlju (poglavito u Grčku i na Apeninski poluotok).

Putovanja su potrajala i do dva mjeseca. Većina karavanskih putova prolazila je pustinjom. Tijekom putovanja vrijednost tamjana je rasla. Kad je pošiljka stigla na odredište u Veneciji dosegao je cijenu zlata. O korištenju tamjana u prošlim stoljećima postoji niz zapisa i dokaza. U ljekovite svrhe koristio se već prije 3500 godina. U 5. stoljeću pr. Kr. Hipokrat je preporučivao žvakanje usitnjene smole pomiješane s medom za liječenje kašlja i bolesti pluća. Plinije je njime liječio teška trovanja, arapski su pak trgovci njime zaustavljali krvarenja, liječili rane ili dijareju.

Zbog prirodnog ulja i ugodnog mirisa koristili su ga i u starom Babilonu, Asiriji, Egiptu, Rimu, Grčkoj, Kini i Japanu. Jedan dio bio je vezan za vjerske obrede, stari Grci i Rimljani njime su zagrijavali i osvježavali prostorije u kući. Kraljica od Sabe i egipatska kraljica Kleopatra koristeći ga u kozmetičke svrhe njime su zadržavale svoju ljepotu. Stanovnici Afrike premazivali su njime tijelo da bi se zaštitili od sunca i prevelikog gubitka tekućine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.