Smilje, čudesan lijek za kožu

3112

Smilje (Helichrysum italicum L.) pripada porodici glavočika, poznato je i po imenima cmilje, žuto smilje i marjetica. Botanički naziv biljke potječe od grčkih riječi helios što znači sunce i chrysos zlato.

Nazivaju ga još i vječnim cvijetom i eliksirom mladosti. Grci su ovu ljekovitu biljku cijenili kao odličan lijek za rane. Od 1908. do 1950. u Martinšćici na otoku Cresu postojala je destilerija za proizvodnju ulja od autohtonog ljekovitog bilja pa tako i smilja.

Trajna je biljka prekrivena sitnim dlačicama, visine do 40 cm. Ima uspravnu, nerazgranatu stabljiku s dugim i uskim listovima. Na vrhu stabljike smješteni su cvjetovi koji formiraju nekoliko žutih glavičastih cvatova. Raste kao mediteranska biljka u pukotinama stijena, na točilima, sunčanim kamenjarima, zapuštenim vinogradima, obroncima brda, te uz rubove putova. Vrijeme cvatnje je u lipnju i srpnju. Okus i miris: aromatičan. Cvjetne glavice za preradu ubiru se prije samog otvaranja. Suše se u sjeni na toplom i zračnom mjestu. Suhi cvjetovi pohranjuju se u hermetički zatvorenu ambalažu. Ljekovit sadržaj su jake gorke tvari, ftalidi, flavonoidi.

Ljekovito djelovanje:
• liječi razne ožiljke na koži,
• zaustavlja krvarenja,
• smanjuje svrab kod zarašćivanja rana, pomlađuje kožno tkivo,
• ima znakovitu ulogu u liječenju osjetljive i bolesne kože (akni, strija, dermatitisa, ekcema, psorijaze, raozace, popucalih i lomljivih kapilara),
• pojačava optok limfe i cirkulaciju,
• pomaže kod reumatskih bolesti, alergija i virusnih oboljenja,
• pročišćava organizam kod alkoholičara i pušača,
• liječi hematome i varikozne vene,sportske povrede,
• smanjuje razinu kolesterola.

U narodnoj medicini koristi se za zaustavljanje unutarnjeg krvarenja iz nosa, pluća, probavnog sustava. Koristi se i za liječenje bronhitisa i protiv kašlja.

Čaj: jedna čajna žličica usitnjenih cvjetova smilja prelije se s 2 dl vruće vode. Pusti se poklopljeno pola sata te se procijedi. Pije se dvije do tri šalice čaja dnevno kod tegoba s dišnim putovima zaslađeno s medom, nezaslađeno kod tegoba s želucem i žuči. Ovako pripravljenom čaju od smilja može se dodati stolisnik, kamilica, metvica i trputac.

Čaj za ispiranje i obloge: jednu jušnu žlicu bilja treba preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti i pustiti da odstoji jedan sat. Tako pripravljen čaj se procijedi, te se njime ispiru oboljela mjesta na koži, za obloge se moči zavoj u čaj.

Ulje: 200 g suhih cvjetova smilja stavi se u jednu litru maslinovog ulja. Boca se začepi te se stavi na toplo mjesto oko mjesec dana. Povremeno treba bocu promućkati. Tako dobiveno ulje se procijedi, te se njime mažu uglavnom oboljela mjesta na koži.

Cvijet smilja sadrži manje od 0,05 posto eteričnog ulja, od jedne tone smilja dobije se 1,5 litara ulja što ga čini izuzetno skupim. Berba smilja u svrhu dobivanja eteričnog ulja odvija se u vrijeme cvatnje, u ranim jutarnjim satima kad je koncentracija eteričnih ulja u cvjetovima najviša. Ubrani cvjetovi destiliraju se uz pomoć vodene pare i to u roku 24 sata, jer koncentracija ulja u cvjetovima ubrzano pada. Primjena ulja osobito je ljekovita kod raznih oboljenja na koži.

Kod sportskih povreda i bolova na mjestu udarca može se nanijeti jedna kap ulja smilja i jedna kap eteričnog ulja paprene metvice, i to u trenu uklanja nastale probleme na koži. Za ublažavanje starih ožiljaka uz ulje smilja koristi se i eterično
ulje lavande i ružmarina.

Kod hematoma i modrica koji su vidljivi najprije se nanosi tanak sloj ulja divlje ruže ili neko drugo biljno ulje, a zatim nekoliko kapi eteričnog ulja smilja. Postupak se ponavlja dvaput dnevno tijekom tri do četiri dana. Neposredno pak nakon udarca na kožu se nanosi samo ulje smilja.

Kontraindikacije: Eterično ulje smilja u tretmanima ne smiju koristiti trudnice, osobe koje boluju od epilepsije te teški kronični bolesnici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.