Uvjeti smještaja koza i jaradi

2839

Držanje koza i jaradi u optimalnim zoohigijenskim uvjetima, na čistoj i udobnoj stelji, uz osiguranje ispusta (zbog kretanja i izloženosti suncu), osigurava se i veća proizvodnost koza.

Uzgoj koza u manjim stadima (oko 50 grla) ima prednost u odnosu na veće uzgoje. Koze i jarad ne vole previsoku vlagu i propuh te staja mora biti prostrana, topla, prozračna, suha i svijetla. Za stelju se većinom upotrebljava piljevina i slama koja se više upotrebljava jer se brzo može očistiti, topla je i lako upija vlagu.

Potreban podni prostor po kozi je 1,00 – 1,50 m2, a po jaretu 0,20 – 0,30 m2. Uz to, potrebno je osigurati i ispust, po kozi oko 2,5 m2 (1,0 m2 natkrivenog prostora), a po jaretu 2 m2 (0,5 m2 natkrivenoga prostora). Pod objekta većinom se gradi od dasaka ili ilovače, a betonski i kameni podovi se izbjegavaju, zbog hladnoće. Pod je potrebno prekriti steljom koja bi uvijek trebala biti suha, jer se koze pretežno drže na dubokoj stelji. Potrebna količina stelje po kozi je 0,5 kg, a po jaretu 0,15-0,20 kg dnevno.

Prozračivanje se može, zbog manjih financijskih ulaganja, obavljati preko prozora i vrata. Tako se u zimskim mjesecima odraslim životinjama osigurava najmanje 30 m3 svježeg zraka, a u ljetnim mjesecima od 120-150 m3, s time da je izmjena zraka na sat 0,5 m3. Optimalna temperatura za odrasle koze u objektu je od 10-180 C, a za jarad je ona nešto viša (15-180 C). Relativna vlažnost zraka trebala bi biti 70-80%. Osvjetljenje objekta je preko prozora koji, moraju biti površine 8-10% od površine poda (1:20), ili umjetno (rasvjetna tijela jačine 30–60 luxa). Boksovi se grade unutar staje, pregrađivanjem s drvenim letvama (ovisno o kategoriji životinja, smještajnim normativima i dr.). Letve se postavljaju u visini 1,30-1,35 m, s razmakom između letava 7 cm.

U svakom boksu je potrebno držati po 10 koza ili jaradi. Kozama i jaradi se stavlja sijeno u jasle, koje mogu biti različitih oblika (okrugle, viseće, jednostrane, dvostrane) i veličina, ovisno o raspoloživom podnom prostoru i brojnosti koza. Jasle se smještaju većinom uz zid ili u sredini boksa, s ciljem boljega pristupa životinja.

Potrebna dužina jasli po kozi je 0,33–0,40 m, a po jaretu 0,15–0,30 m. Zbog manjega rasipanja najkvalitetnijih dijelova sijena, ispod jasala postavljaju se plitice u koje se nakupljaju otkinuti dijelovi (lišće i cvat). Valovi za koncentrirana krmiva većinom se stavljaju ispod jasala te ujedno i skupljaju otkinute dijelove sijena, ili uz ogradu, do glavnoga hodnika. Napajanje je preko pojilica (sisaljki) ili iz korita. Posude za napajanje postavljaju se na zidove u visini 50 cm od poda. Optimalna temperatura vode za napajanje koza je 12-20 0C. Dnevno je po kozi potrebno osigurati od 8 do 10 l vode.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.