Kozarstvo

Kozarstvo

Edukacija, savjeti i preporuke u uzgoju koza

Oprema u objektima za smještaj koza

Oprema u kozarniku podrazumijeva jasle, valove za koncentrat, pomične ograde i pojilice. Jasle mogu biti od različitih materijala (najčešće drvo) i različitih oblika. Mogu biti...

Koncentrirana (krepka) krma u hranidbi koza

Koncentrirana (krepka) krma odlikuje se visokom probavljivošću (do 80%) i visokom produktivnom vrijednošću u životinjskom organizmu. Osim toga, energetska vrijednost im je vrlo visoka. Neprobavljive...

Hranidba gravidnih koza

Različite faze gravidnosti, kod koza zahtijevaju i različite sisteme ishrane ovisno o njihovim potrebama. Tako da primjerice u prvoj fazi gravidnosti (prva tri mjeseca), hranidbi...

Mliječne žlijezde koza i ovaca

Mliječna je žlijezda specijalizirana kožna žlijezda, koju u krave čine četiri zasebna odjeljka. Građena je iz dvije gotovo potpuno neovisne polovice. Četvrtine vimena sastoje se...

Tov jaradi

U tov se većinom uključuje sva muška jarad (samo oko 0,5% ide za rasplod) te sva ženska jarad koja nije odabrana za rasplod. Muška...

Metode parenja koza

Divlje ili slobodno parenje Ova metoda parenja koza najčešće je prisutna u ekstenzivnom obliku uzgoja. Podrazumijeva držanje koza u stadu zajedno sa jarcima tijekom razdoblja...

Čimbenici proizvodnosti i sastav kozjega mlijeka

Kozje mlijeko je bijele boje, slatkastog okusa i karakterističnoga mirisa. U usporedbi s kravljim, ima različit lipolitički sastav (veći udjel kapronske, kaprilne i kaprinske...

Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača

Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača jer u odnosu na ovce i goveda, pojedu više hrane dnevno u odnosu na svoju tjelesnu masu....

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Uvjeti smještaja koza i jaradi

Držanje koza i jaradi u optimalnim zoohigijenskim uvjetima, na čistoj i udobnoj stelji, uz osiguranje ispusta (zbog kretanja i izloženosti suncu), osigurava se i...

Nedostatak minerala u ishrani koza

Uobičajeno tumačenje i mišljenje da ovce dobro podnose nedostatak joda, na nesreću prenijeto je i na koze. Danas znamo da i ovce pate od nedostatka...

Alpska koza ili alpina

Podrijetlom je iz švicarsko-francuskih Alpa, a rasprostranjena je po cijeloj Francuskoj gdje je i najmliječnija pasmina. Ova pasmina osim visokom mliječnošću, odlikovana je i visokom...

Prateći objekti u kozarniku

Prateći objekti u kozarniku omogućavaju lakšu organizaciju i provođenje poslova sa životinjama u raznim fazama uzgoja. Tako da se prije početka faze jarenja moraju pripremiti...

Istarska koza

Istarska koza službeno je registrirana i zaštićena kao autohtona pasmina u Republici Hrvatskoj rješenjem Ministarstva od 20. lipnja 2013. godine. Kritično je ugrožena, kao i...