Kozarstvo

Kozarstvo

Edukacija, savjeti i preporuke u uzgoju koza

Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača

Koze su veći „gurmani“ od drugih preživača jer u odnosu na ovce i goveda, pojedu više hrane dnevno u odnosu na svoju tjelesnu masu....

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Uvjeti smještaja koza i jaradi

Držanje koza i jaradi u optimalnim zoohigijenskim uvjetima, na čistoj i udobnoj stelji, uz osiguranje ispusta (zbog kretanja i izloženosti suncu), osigurava se i...

Nedostatak minerala u ishrani koza

Uobičajeno tumačenje i mišljenje da ovce dobro podnose nedostatak joda, na nesreću prenijeto je i na koze. Danas znamo da i ovce pate od nedostatka...

Alpska koza ili alpina

Podrijetlom je iz švicarsko-francuskih Alpa, a rasprostranjena je po cijeloj Francuskoj gdje je i najmliječnija pasmina. Ova pasmina osim visokom mliječnošću, odlikovana je i visokom...

Prateći objekti u kozarniku

Prateći objekti u kozarniku omogućavaju lakšu organizaciju i provođenje poslova sa životinjama u raznim fazama uzgoja. Tako da se prije početka faze jarenja moraju pripremiti...

Istarska koza

Istarska koza službeno je registrirana i zaštićena kao autohtona pasmina u Republici Hrvatskoj rješenjem Ministarstva od 20. lipnja 2013. godine. Kritično je ugrožena, kao i...

Čimbenici koji utječu na proizvodnju i sastav kozjeg mlijeka

Proizvodnja mlijeka je dosta složena i uvjetovana je međusobnim odnosom između životinje, hrane i okoliša. Genetska predodređenost koze za proizvodnju mlijeka je najvažniji čimbenik količine...

Kašmirska koza ili pashmina

Kašmirska koza ili pashmina je skupina azijskih pasmina koza koja se prvenstveno uzgajaju radi proizvodnje kašmir vlakana. Porijeklo vodi iz regije Kašmira. Ime „pashmina" vodi...

Obrada papaka kod koza

Koze pripadaju u red dvopapkara. Između dva papka jedne noge često im se skuplja stelja, gnoj i druga prljavština. Stoga je potrebno papke s...

Odvajanje mladunčadi mliječnih ovaca i koza

U ekstenzivnim sustavima uzgoja ovaca i koza, ponajviše u onima namijenjenim proizvodnji mesa, uobičajen je prirodni uzgoj mladunčadi (uz majku i sisanje) pri čemu...

Mačji repak u ishrani stoke

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu. Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...

Soja u hranidbi stoke

Jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka koja čini velik udio u prehrani, osobito u ljudskoj, uz rižu, bilo kao kuhano zrno ili kao brašno,...

Hranidba koza u laktaciji

Osim visokokvalitetne voluminozne krme i u ovom periodu potrebno je koze prihranjivati koncentriranom krmom. Osim što pravilna hranidba na početku laktacije omogućava ukupnu visoku proizvodnju...