Balansiranje obroka u ishrani koza i ovaca

367

Obroke možete uravnotežiti „ručno“, pomoću jednostavne matematike na papiru ili pomoću osobnog računala. Na osobnim računalima možete koristiti programe za uravnoteženje obroka i kalkulatora potreba za hranjivim tvarima nekog od komercijalnih ili slobodnih online alata.

Za sastavljanje obroka, možete koristiti i MS Excel proračunske tablice. Svi ovi programi, najčešće, izračunavaju potrebe za energijom, proteinima, kalcijem i fosforom i uspoređuju ih s onim što hranite kako bi utvrdili jesu li potrebe vaših životinja zadovoljene.

Voluminozna krma je obično najvarijabilniji dio svakog programa hranidbe za preživače. Kvaliteta krme ovisi o biljnoj vrsti, stupnju zrelosti biljke i raznim drugim faktorima u njenoj proizvodnji. Zbog toga, svakako preporučujem voluminoze analizirati, kako bi se odredio njihov hranidbeni sastav.

Ukoliko voluminoze ne analiziramo, možda imate previše ili češće, premalo određenih hranjivih tvari. Možda dajete više žitarica nego što je potrebno ili možda ne dajete dovoljno žitarica, da zadovoljite hranidbene potrebe vaših visokoproduktivnih životinja, te je zbog svega navedenog analiziranje voluminozne krme izrazito važno i nerijetko presudno. Budući da se krmiva razlikuju po cijeni i hranidbenoj vrijednosti, važno je pravoj skupini životinja dati prava krmiva u pravo vrijeme. Sijeno lucerke i drugih leguminoza obično košta više od sijena trava.

Gubitak je novca hraniti lucerkom ili drugom visokokvalitetnom stočnom hranom ovce i koze koje nemaju visoke hranidbene potrebe. Sijeno lucerke treba čuvati za životinje u laktaciji ili životinje u razvoju. Npr. sijeno lucerke daje više proteina i kalcija nego što je potrebno kasno bređim ženkama. To također može biti problematično, jer višak kalcija može dovesti ovcu ili kozu do mliječne groznice. Sijenom lucerke, također, ne treba hraniti odrasle mužjake iz dva razloga.

Hranjivije je nego što im je potrebno, a višak kalcija u hrani Odrasli mužjaci i ženke u suhostaju nemaju jako visoke hranidbene potrebe. Sijeno trava ili pašnjak gotovo uvijek može zadovoljiti njihove potrebe, te im visokokvalitetno sijeno ili žitarice obično nisu potrebne. Janjadi i jaradi koja se hrane visokokvalitetnom koncentratom također će dobro odgovarati sijeno trava.

Uvijek je važno zapamtiti da su ovce i koze preživači. Njihov probavni sustav oblikovan je za hranidbu čvrstim biljnim materijalom, stoga im voluminozna krmiva trebaju osigurati većinu potrebnih hranjivih tvari. Treba ih hraniti koncentratima ili drugim dodacima samo kako bi se osigurale hranjive tvari koje osnovni, voluminozni dio hranidbe, ne može.

Takav su primjer, kasno gravidne ženke koje često ne mogu konzumirati dovoljno krme, suhe ili svježe, za zadovoljenje svojih potreba, posebno ako nose više mladunaca. Niti dojne ovce i koze, s blizancima ili trojkama, obično ne mogu pojesti dovoljno voluminoza za proizvodnju potrebnih količina mlijeka za svoje potomstvo.

Janjad, velikih okvira, često je teško othraniti samo na pašnjacima i trebaju uz voluminozni dio i žitarice. Ako je nam je hranidba organizirana s potpuno izmiješanim obrokom (TMR) za životinje manjih hranidbenih potreba, obrok mora biti sastavljen pretežno od krme bogate vlaknima, kao što su sijeno, slama ili sojine ljuske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.