Ovčarstvo

Ovčarstvo

Uzgoj ovaca, savjeti i preporuke iz ovčarstva…

Predaja zahtjeva za uzgajivače ovaca i koza do 26. studenog

Pravilnik o provedbi Programa potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za razdoblje od 2021. do 2023. godine objavljen je u „Narodnim novinama“ broj...

Tov odraslih ovaca i ovnova

U tov se stavljaju ovce i ovnovi koji su isključeni iz rasploda. Svake se godine za vrijeme striže ovaca, odabiru rasplodna grla te se...

U e-savjetovanju trogodišnji program potpore uzgajivačima ovaca i koza vrijedan 7,5 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede je u ponedjeljak, 18. listopada 2021. godine, uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Program potpore za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza...

Pravilna hranidba stoke

Da bi se ostvarila zadovoljavajuća proizvodnja i osiguralo zdravlje životinja potrebna je odgovarajuća i kvalitetna hranidba stoke. Pravilna hranidba jedan je od glavnih preduvjeta za...

Sustav obveznog označavanja i registracije ovaca i koza

Sustav jedinstvenog označavanja i registracije ovaca i koza započeo je s provedbom 2009. godine, a uspostavljen je na temelju Pravilnika o provođenju obveznog označavanja...

Hranidba janjadi

Prva hrana za janjad je, naravno, majčino mlijeko. Ukoliko se ovce muzu, janjad se nakon 3-4 dana počinje napajati mliječnom zamjenicom. Sa 15 dana života...

Birka, izumrla pasmina

Birka je nastala merinizacijom, odnosno križanjem domaćih kontinentalnih populacija ovaca, vjerojatno u tipu pramenki, sa španjolskim merino ovcama. Kako navodi profesor Ivan Šmalcelj, nakon merinizacije...

Šišanje ovaca

Ovce šišamo najmanje jednom godišnje iako neki (rijetki) ovce šišaju dva puta. Ovisno o temperaturama zraka i vremenu striža ovaca počinje od sredine travnja...

Osobitosti probave u preživača

Probava u preživača uvelike se razlikuje od probave ostalih domaćih životinja. Preživači su karakteristični zbog postojanja predželudaca i akta preživanja. Njih se naziva i poligastričnim...

Priprema ovaca za oplodnju

Šezdeset dana prije sezone pripusta, treba pregledati ovce i utvrditi u kakvoj su kondiciji. Ako su ovce previše iscrpljene u prethodnom proizvodnom ciklusu, i u...

Mužnja ovaca

Za pravilnu mužnju važno je ovce pripremiti. Mužnja prije svega mora biti blag postupak prema životinji kako ne bi došlo do njenog uznemiravanja i...

Creska ovca

Stoljećima je ovčarstvo na otoku Cresu bilo osnova egzistencije stanovništva. Naime, ovčarstvo kao važna gospodarska grana spominje se još u Creskom statutu iz 1332. godine,...

Rapska ovca

Iako se otočna, autohtona ovca na otoku Rabu uzgaja stoljećima bez znatnijih genetskih promjena, tek je odnedavna uvrštena u popis hrvatskih izvornih pasmina. Kako sami...

Mliječne žlijezde koza i ovaca

Mliječna je žlijezda specijalizirana kožna žlijezda, koju u krave čine četiri zasebna odjeljka. Građena je iz dvije gotovo potpuno neovisne polovice. Četvrtine vimena sastoje se...