Ovčarstvo

Ovčarstvo

Uzgoj ovaca, savjeti i preporuke iz ovčarstva…

Creska ovca

Stoljećima je ovčarstvo na otoku Cresu bilo osnova egzistencije stanovništva. Naime, ovčarstvo kao važna gospodarska grana spominje se još u Creskom statutu iz 1332. godine,...

Rapska ovca

Iako se otočna, autohtona ovca na otoku Rabu uzgaja stoljećima bez znatnijih genetskih promjena, tek je odnedavna uvrštena u popis hrvatskih izvornih pasmina. Kako sami...

Mliječne žlijezde koza i ovaca

Mliječna je žlijezda specijalizirana kožna žlijezda, koju u krave čine četiri zasebna odjeljka. Građena je iz dvije gotovo potpuno neovisne polovice. Četvrtine vimena sastoje se...

Intenzivan tov odbijene janjadi

Takav tov se provodi odmah po poluranome odbiću sisajuće janjadi. Tako je odbijena janjad, u dobi 60-70 dana, teška oko 20 kg. Janjad se...

Lička pramenka

Lička pramenka nastala je u gorsko-planinskim područjima Like i Gorskog kotara, gdje ju i danas najviše uzgajaju. Nastala je na prostranim, vegetacijom bogatim prirodnim pašnjacima...

Janjenje ovaca

Ovca je poliestrična životinja. Ako smo joj osigurali optimalne uvjete držanja, potrebnu hranidbu i zdravstvenu zaštitu, ovca se može janjiti tijekom cijele godine. Naročito je...

Winterberg ovca

Ova rasa spada među najcjenjenije rase nastale pod utjecajem merina. Nastala je u Zapadnoj Njemačkoj u pokrajini Winterberg, po kojoj je i dobila ime. Winterberg...

Pretjerano pašenje na sušom zahvaćenom pašnjaku dovodi do defolijacije i degradacije pašnjaka

Ljeto općenito donosi visoke temperature i manjak padalina. Na taj način dolazi do pada proizvodnje krme na pašnjaku. Ljetno izostajanje normalnog ciklusa vode na pašnjaku...

Odabir genotipa ovaca za proizvodnju mlijeka

Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale-autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi. Ta pasminska...

Laktacija ovaca

Korištenje zelenih i sočnih krmiva te silaže u hranidbi ovaca u laktaciji povoljno utječe na proizvodnju mlijeka, ali s nešto nižim sadržajem masti i...

Proizvodnja mlijeka u ovčarstvu

Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i drugim čimbenicima. Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu i...

Q-groznica

Ta je bolest u ovaca blage prirode. Međutim, pojava te bolesti bitna je zato što se prenosi sa životinje na čovjeka pa je ubrajamo...

Čimbenici proizvodnosti i sastava ovčjega mlijeka

Iako se po opsegu proizvodnje u Republici Hrvatskoj ovčje mlijeko ne može mjeriti s kravljim, a u zadnje vrijeme niti s kozjim, njegova hranidbena...

Odvajanje mladunčadi mliječnih ovaca i koza

U ekstenzivnim sustavima uzgoja ovaca i koza, ponajviše u onima namijenjenim proizvodnji mesa, uobičajen je prirodni uzgoj mladunčadi (uz majku i sisanje) pri čemu...