-0.6 C
Zagreb
21 . siječanj 2025
Ovčarstvo Stranica 2

Ovčarstvo

Uzgoj ovaca, savjeti i preporuke iz ovčarstva…

Mačji repak u ishrani stoke

Mačji repak se može s uspjehom koristiti za spremanje sijena, silaže, ishranu u zeleno, pa čak i za ispašu. Za spremanje kvalitetnog sijena mačji repak...

Balansiranje obroka u ishrani koza i ovaca

Obroke možete uravnotežiti „ručno“, pomoću jednostavne matematike na papiru ili pomoću osobnog računala. Na osobnim računalima možete koristiti programe za uravnoteženje obroka i kalkulatora...

Krčka ovca

Stoljetno napasanje prostranih krčkih pašnjaka, autohtonim i s tim prostorom saživjelim ovcama, izravno se odražava na održavanje botaničke strukture, odnosno sprečavanje procesa sukcesije i...

Što trebate znati o ovčjem mlijeku

Ovčje mlijeko je bijele boje, ugodna okusa i većinom bez mirisa. Količina i sastav mlijeka ovisni su o velikome broju čimbenika, prema kojima se može...

Označavanje ovaca i koza

Duga je povijest označavanja životinja, a u prošlosti je to najčešće bila briga samih uzgajivača koji su željeli prepoznatljivim oznakama označiti, „zaštititi“, prepoznati i...

Australijski merino

Australijski merino je najpoznatija pasmina ovaca za proizvodnju vune najfinije kvalitete u Australiji, jer sudjeluje sa preko 75% od ukupnog broja ovaca koje se danas...

Laktacija u proizvodnji ovčjeg mlijeka

Laktacija ovaca traje od 150-240 dana, a ovisi o pasmini, mliječnosti i dr. čimbenicima. Pasmina je jedan od čimbenika koji značajno utječe na količinu...

Finska ovca

Finska ovca spada u grupu nordijskih ovaca sa kratkim repom. Uzgaja se u istočnom i sjeveroistočnom dijelu Finske. Izvor: finnsheep.org U posljednjih 60 godina rada na povećanju...

Soja u hranidbi stoke

Jedna je od najstarijih kultiviranih biljaka koja čini velik udio u prehrani, osobito u ljudskoj, uz rižu, bilo kao kuhano zrno ili kao brašno,...

Tov janjadi na paši

U uvjetima nestašice žitarica i drugih koncentriranih krmiva te njihove visoke cijene, moraju se pronaći nove tehnologije tova, koje će garantirati kvalitetu i nižu...

Dalmatinska pramenka

Dalmatinska pramenka, najbrojnija je od devet hrvatskih izvornih pasmina, pripada skupini kombiniranih, kasnozrelih, dugorepih, tjelesno sitnijih pasmina ovaca. Genetski je kombiniranih proizvodnih odlika, iako se...

Odabir ovaca za proizvodnju mlijeka

Mliječno ovčarstvo karakteriziraju uzgoji ovaca, uglavnom u predjelima gdje su one i nastale autohtone pasmine, s obzirom na veće zahtjeve u smještaju i klimi. Ta...

Hranidba ovaca u proljeće

Ovce su mali preživači. Kao i svim preživačima voluminozna krma osnova je njihove hranidbe. Za razliku od drugih preživača (npr. krava ili koza) ovce...

Dodaci stočnoj hrani u zimskim obrocima

U hranidbi svih životinja pa tako i preživača vodi se briga da hranidbeni obroci budu dobro sastavljeni i uravnoteženi, a to znači da obrok...